Connect with us

 

Totalni Putinov rat u Ukrajini, ko je sljedeći?

Slobodna Dalmacija

GLOBUS

Totalni Putinov rat u Ukrajini, ko je sljedeći?

Kao i kod svih klasičnih invazija i agresija, u ranim jutarnjim satima,  Putin je pokrenuo  okupaciju i svrgavanje sa vlasti  demokratski izabrane vlasti u Ukrajini.

Imali smo priliku vidjeti Putinovu  brutalnost u Čečeniji i Groznom,   instaliranje poslušnog i podobnog režima lokalnih čečenskih oligarha u toj republici.

Nije Zapad uradio ništa kada je Putin  ušetao i zadržao pod svojom kontrolom dijelove nezavisne Gruzije.

Mirno, bez reakcija  Putin je  anektirao i Krim. Bombardovao je po Siriji, kada je i šta je htio, te održavao Asada, ubicu sijrijskog naroda  na vlasti.

Nije se Putin zadovoljio samo Krimom, pa je po sovjoj volji, mimo međunarodnog prava i poretka, pod svoju kontrolu  stavio dvije ukrajinske oblesti Lugansk i Donjeck.  Da bi ih na kraju i priznao.

Ulagao je Putin veta na rezolucije  UN, koje su se ticale genocida u Srebrenici.

Za sve ove godine, Putinovih  vojnih akcija, poduhvata, međunarodnog nasilja, Zapad, ako takvo nešto, a da je  konzistentno postoji, pomalo je pratio, još manje reagovao, dok jutros, na istočnim granicama EU nisu odjeknule ruske rakete. Stalni i pokazalo se, jalovi, pozivi na mir i razum nisu urodili plodom.

Tokom cijele,  Putinove,  ukrajinske šahovske partije, Zapadni  Balkan je za Rusiju bio veoma značajno područje na ploči. Balkanski pijuni u Beogradu i Banja Luci, odigrali su svoj dio igre, podižuči i spuštajući tenzije, onako kako  Moskva zatraži.

Milorad i Aleksandar, iako pijuni, za sve to vrijeme su glumili mnogo jače fugire. Glumatali su lovce i topove poigravajući se sa  EU i SAD-om, te pokušavajući ekvillibrirati između dva bloka. Putin im je, međutim pokazao da su samo pijuni, priznavši genocid koji su počinili u Bosni  i Hercegovini. Snažno ih je raskrinkala Velika Britanija.

Izgleda, kao da je došao trenutak istine. Ostaje pitanje, da li će birokratizirani Zapad, posebno EU, sa svojim komplikovanim sistemom odlučivanja i veoma difuznim političkim i ekonomskim interesima poslati Beogradu i Banja Luci ključnu bušovsku  poruku: Ko nije s nama, protiv nas je? A, Banja Luka, kao i Beograd su, jasno je kao dan, sve ove godine  s Putinom. Dodik i Vučić kao Putinovi bijeli pijuni.  Vučić samo malo mudrije, stoji  polje iza, nadajući se da će se pretovriti u balkanskog kralja.

Ne treba zaboraviti, da je ključni Putinov igrač na Balkanu, Aleksandar Vučić, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, nosao kalašnjikove i municiju po okolnim sarajevskim brdima. Ne treba zaboraviti njegove zapaljive skupštinske govore u kojim je prijetio ubistvom stotine muslimana za jednog Srbina.

Ne treba ni Hrvatska zaboraviti prijetnje mladog Vučića izrečene na ratnohuškačkim skupovima  u Kninu.

I ne treba podcijeniti beogradske i banjalučke dvostruke igre, negiranje suvereniteta i integriteta naredne ugrožene zemlje u Evropi, nakon Ukrajine, Bosne i Hercegovine.

Imamo iskustvo, hoćemo li se njime koristiti?

 

Više u GLOBUS

To Top