Connect with us

 

Koliko će izdržati Ukrajina i šta poslije?

kurir.rs

GLOBUS

Koliko će izdržati Ukrajina i šta poslije?

Nakon snimaka kilometarskih kolona ruske vojne tehnike, teške artiljerije, razornih bombardovanja, postavlja se otvoreno pitanje koliko Ukrajina može da izdrži?

Možete li zamisliti višemjesečnu ofanzivu ruskih snaga na ukrajinske urbane sredine. Mi u Bosni i Hercegovini smo iskusili nedostatke hrane, vode, municije, ali, ipak, nismo imali iskustvo sa razornom moći ruske avijacije i balističkih raketa.

Ako pratite saopćenja Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije, jasno se može uočiti da je Putin označio cio Zapad neprijateljem. I, svijet se uistinu tako polarizovao.

Ono što bi Zapad trebao sada da čini, jeste,  da razmišlja šta poslije Ukrajine. Rusija je i prije ukrajinskog rata označila neke neuralgične tačke, gdje će, sigurno, htjeti preuzeti kontrolu i otrgnuti ta područja  iz sfere zapadnog uticaja. Nažalost, Bosna i Hercegovina je visoko u ruskim prioritetima, uostalom kao i Gruzija i Moldavija. Ruskih ultimatuma, a nakon Ukrajine, neće bit pošteđeni ni Švedska, Finska, Litvanija, Latvija, Estonija. Svjedočimo neviđenoj polarizaciji svijeta, i to u  vrijeme kada smo mislili da smo u procesu nepovratnih globalnih procesa.

Dakle, zadaća za EU, Velike Britanije, SAD -a  je da, već sada, prave strategiju budućeg odnosa prema povampirenoj Putinovoj  Rusiji, te da pojačaju svoje prisutvo na neuralgičnim tačkama u koje se zagledao Kremlj. Mogu birati između otvorenih saveznika Vladimira Putina, Orbana, Vučića, Dodika i vlastitog interesa i sigurnosti. Iz ove perspektive, EU i njene birokrate mogu, jasno, vidjeti s kim su imali posla, s kim pregovarali  u Bosni i Hercegovini i  kakve su truhle kompromise nastojali da postignu.

EU je, do sada,  gotovo 60% svoga novca, namijenjenog za Zapadni Balkan, ulagala u Srbiju. Jedan od argumenata je i funkcionalnost Vlade Srbije, nasuprot nestabilnosti vlada i sistema u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu.

Zar je trebala da se desi Ukrajina, pa, tek onda,  da se prokuži igra radikalskog glumca Aleksandra Vučića? Dok je destabilizirao region, stabilno je prihvatao EU, ruski, kineksi, arapski i turksi novac.

Zapad mora da uputi jasnu poruku  Vučiću da prestane da glumata i da mu ništa ne vjeruje.

Od takvih psihologija, moguće je svašta očekivati. Ali, sada na stolu nije samo interes Bosne i Hercegovine, Crne Gore ili Gruzije i Moldavije.

Na stolu su sve do sada teško izgrađene zapadne vrijednosti.

Ili je i to samo bio mit.

(Club.ba)

Više u GLOBUS

To Top