Connect with us

 

Nova runda pregovora između Rusije i Ukrajine

Foto: Twitter

GLOBUS

Nova runda pregovora između Rusije i Ukrajine

Treća runda pregovora koja se vodi između Rusije i Ukrajine je završena a postignut je, prema riječima savjetnika ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, pozitivan pomak.

Kako je rekao savjetnik Zelenskog, Mykhailo Podoliak, postoje mali pozitivni pomaci u poboljšanju logistike humanitarnih koridora.

“Nastavljene su intenzivne konsultacije o osnovnom političkom bloku nagodbe, uz prekid vatre i sigurnosne garancije”, napisao je na Twitteru Podoliak.

Podsjećamo, treća runda mirovnih pregovora između Ukrajine i Rusije odvijala se danas u Bjelorusiji, a pregovarači, kao i zahtjevi, bili su isti kao i u prethodnim susretima.

Rusija traži da Ukrajina prizna Krim kao ruski teritorij, da priznaju nezavisnost samoproglašenih republika na istoku Luganjsk i Donjeck te da Ukrajina promijeni ustav i obaveže se da neće pristupati nijednom vojnom savezu.

Ukrajinci traže prekid vatre i povlačenje ruske vojske u potpunosti iz regije Donbas (Donjeck i Lugansk), ali i s Krima.

Nije poznato hoće li, i kada, biti četvrta runda pregovora.

U međuvremenu, britanski premijer Boris Johnson ponovio je da je bojkot ruske nafte i plina mogućnost koju Zapad i dalje razmatra.

“Moramo razmišljati kako da prestanemo biti ovisni o ruskoj nafti i plinu. To svi rade, svi su na istom putu”, rekao je Johnson.

Danas je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio od međunarodne zajednice da bojkotira ruski izvoz i pozvao na bojkot isporuka Rusiji.

(klix.ba)

 

Više u GLOBUS

To Top