Zadrže li se turisti zbog fotografiranja predugo na označenim područjima, mogli bi platiti novčanu kaznu u iznosu od 275 eura.

Gradonačelnik Portofina Matteo Viacava, koji je potpisao uredbu, jučer je pojasnio da će se između središta mjesta i plaža uvesti “crvene zone”, izvijestila je Ansa.

Pojasnio je kako je to jedini način da se izbjegne “anarhični haos” koji se događa u srcu sezone zbog mnoštva turista koji se, da bi snimili selfieje, duže zadržavaju na određenim mjestima, ometajući pritom saobraćaj i blokirajući uske uličice ribarskoga mjesta s 500 stanovnika.

Pravilo je na snagu stupilo već tokom proteklih uskršnjih praznika i pojačanog priljeva turista i bit će na snazi do kraja oktobra svakodnevno od jutra do 18 sati.

Vijest je izazvala negodovanje, posebno britanskih medija, i podigla buru na britanskim društvenim mrežama.

Pravila koja se odnose na snimanje selfieja na snazi su i u SAD-u, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Japanu…

New York i Kalifornija zakonom su zabranili selfieje u zoološkim vrtovima, gdje bi se u pozadini mogle nalaziti opasne divlje životinje, poput tigrova i medvjeda.

Selfieji također nisu dopušteni ni u nekim dijelovima Londonskog tornja – Martin Tower, Kraljevskim kapelama i Kući dragulja. Ne biste ih trebali praviti ni za vrijeme utrke u Pamploni jer biste se u protivnom mogli suočiti sa kaznom do 3.000 eura.

Od 2014. godine selfieji su zabranjeni na Plage de la Garoupe, maloj pješčanoj plaži na Azurnoj obali.