Connect with us

 

Neki u EU žele zabraniti ulazak Rusima, dvije najjače članice protiv.

FOTO: EPA

GLOBUS

Neki u EU žele zabraniti ulazak Rusima, dvije najjače članice protiv.

KREMLJ je osudio pozive nekih europskih čelnika na zabranu izdavanja viza ruskim turistima, ocijenivši da su ti prijedlozi iracionalni i najnovija manifestacija antiruske agende Zapada.

Na summitu u Pragu ovog tjedna ministri vanjskih poslova Europske unije raspravljat će o prijedlogu baltičkih država, Poljske i Finske da se Rusima prestanu izdavati vize za šengensko područje.

“Korak po korak, nažalost, i Bruxelles i pojedinačne europske prijestolnice pokazuju apsolutni nedostatak razuma”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Dodao je europski postupci prema Rusiji “graniče s ludilom” pa je moguće da će Bruxelles uvesti zabranu izdavanja viza u budućnosti.

“Naravno, takve odluke ne mogu ostati bez odgovora”, rekao je Peskov, ne navodeći kako bi Rusija mogla odgovoriti.

Istočne zemlje EU, kao i skandinavske zemlje, snažno se zalažu za zabranu izdavanja turističkih viza Rusima kao odgovor na rusku agresiju na Ukrajinu. Oni ističu da je putovanje u Europu privilegija, a ne pravo.

Dvije najsnažnije članice EU protiv zabrane

Međutim, protiv tog prijedloga su dvije najsnažnije članice EU, Finska i Njemačka, koje tu mjeru smatraju kontraproduktivnom.

Rusija je u utorak također osudila rušenje spomenika Crvenoj armiji u trima baltičkim zemljama, optuživši ih za progon ruske manjine.

Moskva je priopćenjem optužila Latviju, Litvu i Estoniju za ksenofobiju, rekavši da tretiraju rusku manjinu kao građane drugog reda. Tvrdi da se zatvaraju mediji na ruskom jeziku, vrtići i škole.

“Ono što se sada događa u baltičkim državama za nas je neprihvatljivo i sigurno će utjecati na stanje bilateralnih odnosa s tim zemljama, koji su ionako jako narušeni”, navodi rusko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi index.

Kritizira “rusofobni pristup” te “neviđenu, “zapravo blisku fašističkoj, kampanju vlasti baltičkih država da barbarski masovno uklone spomenike sovjetskim vojnicima osloboditeljima”.

 

Više u GLOBUS

To Top