Connect with us

 

Kakvog je kova ukrajinski vojnik?

Foto: Al Jazeera

VIJESTI

Kakvog je kova ukrajinski vojnik?

Ukrajinci su, tek za pouku onima koji misle da su to učinili četnici, u listopadu 1944. i zajedno s jugoslavenskim snagama, oslobodili Beograd, bio je to III ukrajinski front maršala Tolbuhina, ali i drugdje tijekom II svjetskog rata, sovjetske formacije iz Ukrajine, bile su najžilavije, najprodornije, pa i najmanje suptilne u bliskim susretima s drugom stranom Da, i među najokrutnijim. Pa i SS sastavljen od Ukrajinaca, bio je podjednako tvrd, čak na rubu kontrole, i sva je povijest tog područja bila neopisivo ratna, burna, i kad je ovo bilo tinjajuće, i kad je baš grmilo, oni uistinu i gotovo genetski sjećanjem jesu vični ratu, sad u obrani svoje zemlje…jedna stvar upada u oči, a vidio sam sve formacije ratova 90-ih, i po jednom su sve neusporedive. U brzini prilagodbe na ratne prilike, ruski i čečenski dragovoljci, čine se puno manje suživljeni sa svojim okolnostima, gledao sam sve dostupne video zapise, ono prvo, to je kako način hoda, držanje tijela, dovikivanje, sve to zajedno ocrtava jednu nemjerljivu spremnost na osobno izlaganje, a koje nije neko poetsko žrtvovanje, nego i …oni su gotovo ležerno spremni, psihički stabilni, i to su već nakon par dana, bili dominantni kadrovi sa ratom zahvaćenog područja, vidi se neimpresioniranost agresorom, neoklijevanje, u srazu prijenosnih, protuoklopnih sredstava i oklopa, tu ne smije biti straha, paralize, ustezanja, ali i panike.

Ne, siguran sam da kako stvar odmiče, da će i tretman kod zarobljavanja, osobito ne-ročnika, sve tvrđi, to je posljedica svakog prevelikog razaranja civilnih naselja, a te bestijalnosti ne nedostaje tradicijskoj ruskoj taktici. I to sve je, kako znamo da su očekivanja i planovi bili “par dana i kući”, gorka pilula koju se pokušava razblažiti dovođenjem čečenskih, sad i bliskoistočnih vojnika kojima..patrijarh Kiril može davati blagoslove, ali sakramente, formalno svakako, i ne može.

U gradovima, a ulazak u gradove je uvijek izuzetno smrtonosno djelovanje, ove osobine vrijede i trostruko, bliska borba, zasjede, žilave točke otpora, i istrčavanja sa raketnim bacačima, otvrdjelost na pogibije, tu će se gubici umnožiti do mjere koju je teško i predvidjeti. Pogledajte lica, osobito ovog vojnika sa cigaretom, taj će teško pobjeći, ako bude u problemu. I teško da će ga što osupnuti. On je sasvim u ulozi koja mu leži, koliko god ju inicijalno nije htio, niti očekivao.

odjek/ club.ba

Više u VIJESTI

To Top