Connect with us

 

Kurti: Srbija prijeti novim ratom

REGION

Kurti: Srbija prijeti novim ratom

Vlada Srbije prijeti započinjanjem novog balkanskog rata ne bi li izvukla ustupke od Zapada, kazao je danas kosovski premijer Albin Kurti. Dodao je i da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponaša kao “Njemačka između dva svjetska rata”, ali i da Srbija “prijeti trećim balkanskim ratom”.

Kazao je to Kurti za Daily Telegraph, u kojem upozorava da bi nedavne krize na Kosovu i u Bosni mogle da eskaliraju ako ga zapadne vlade ne shvate ozbiljno.

Srbija je, piše u tekstu, “u septembru rasporedila vojnike na granicu sa Kosovom, a etnički Srbi koji su protestovali sukobili su se sa kosovskom policijom na sjeveru prošlog mjeseca”. Ranije ove sedmice, kako se dodaje, visoki predstavnik UN-a u Bosni i Hercegovini upozorio je da je Dejtonski mirovni sporazum iz 1995. blizu kolapsa.

“Mislim da je definitivno opasnije nego ranije, žele da se ponašaju kao da su Njemačka između dva svjetska rata: ‘Ako nećete da nam udovoljite, izazvat ćemo još jedan’. Zato što su napravili jednu rundu devedesetih”, rekao je Kurti.

Ako provjerite cifre o o novcu koji je u Srbiji utrošen na ime vojnih troškova, vidjet ćete da posljednjih godina vrtoglavo rastu. Za koga sve to kupuju”, pita se Kurti.

On je kazao i da činjenica da to govori “vrlo mirno je zato što je to predvidio mjesecima i godinama ranije”.

“To je racionalna analiza, a ne emocionalna”, rekao je Kurti.

U tekstu se dalje navodi da je budžet Srbije za odbranu porastao je za oko 70 posto na oko 1,5 milijardi dolara (1,11 milijardi funti) godišnje od 2015., što je čini najvećim vojnim “trošadžijom” na Zapadnom Balkanu. Uveliko je, dodaje se, modernizovala svoje zrakoplovstvo i kupila bespilotne letjelice, avione i protuzračne odbrambene sisteme od Rusije i Kine.

Navodi se i da je Vučić je negirao da se priprema za rat i branio je pravo svoje zemlje da kupuje oružje gdje želi. Ali, navodi Daily Telegraph, “komšije kažu da je jačanje vojske praćeno politikom konfrontacije i ratobornom političkom retorikom o ujedinjenju ‘srpskog sveta’ zabrinjavajuće podjseća na razvoj ratova u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu 1990-ih”.

“Kosovski zvaničnici insistiraju na tome da je ta politika proizvela međusobno povezane krize u cijelom regionu koje su osmišljene da izazovu haos i prisile Zapad da prihvati povećanje utjecaja i moći Beograda u susjednim bivšim jugosloavenskim republikama”, navodi se u tekstu Daily Telegrapha.

Više u REGION

To Top