Connect with us

 

Čitajte glas razuma, trebat će

oslobođenje

BiH

Čitajte glas razuma, trebat će

Šarović naglašava da legitimni zahtjevi za vraćanje nadležnosti na entitete uživaju veliku podršku u RS-u, te da petak, kada je zakazana posebna sjednica NSRS-a, nije nikakav Dan D

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a kaže da petak, kada je najavljena sjednica NSRS-a, nije neki poseban Dan D.

-Materijal koji smo dobili i ono što Dodik govori se u mnogome razlikuju. Očito je došlo do reteriranja u onako robusnom nastupu, vjerovatno kao posljedica različitih reakcija, ne samo unutar zemlje, nego i izvan nje. Mnogo toga se uzburkalo na političkoj sceni, na neki način smo postali slučaj. Uvijek je neizvjesno kojim putem će sve to krenuti. Ta promjena nadležnosti, sve je to legitimno, politički moguće, ali ukoliko stvarno želite onda se postavlja pitanje puteva i prepreka kako do toga doći i da li je uopšte moguće doći, da li je to trenutak, da li odgovaraju neke druge okolnosti, međunarodne, unutrašnje, političke, postoji li većina za tako nešto, da li su to jednostrani potezi, da li se ugrožava mir, bezbjednost.

Smatra da opasnost postoji, ali je subjektivna stvar u kojoj mjeri.

Nama iz SDS-a se čini da, bez obzira na legitimnost zahtjeva sa kojima mi apsolutno nemamo problem, za normalna vremena to bi bio predmet rasprave. Ovako, mi smo u dvije kolone potpuno podijeljeni. Jedni misle sve što je na nivou države to je najbolje, ne treba ništa mijenjati, treba pokušati uzeti sve od entiteta i obrnuto, postoje stavovi u RS-u gdje mi smatramo da je većina stvari bolja da se vrati na nivo entiteta i da ona funkcioniše i da bi bolje funkcionisala sa nivoa entiteta. No, nisu sve stvari iste, nisu svi zakoni isti, nisu sve nadležnosti iste i o tome treba da razgovaramo. Međutim, ja mislim da je stvoren užasan ambijent u kojem je razgovor o tim temama postao vrlo težak. Već vidimo da su se uključile i velike sile, uključila se EU, SAD. Već je to stvar koja se više ne tiče ili tiče, ali sigurno da je prisustvo ovih faktora značajno usložilo situaciju. Na to smo upozoravali Dodika. Hajde da napravimo prioritete, šta nam je preče. Da li da pričamo o vraćanju nadležnosti, o odlukama Ustavnog suda, o Inzkovoj odluci ili o Izbornom zakonu. Onaj ko misli da sve treba da stavimo na gomilu i da rješavamo u ovih mjesec-dva dana, ja mislim da se taj grdno vara. On želi jednostavno da istrese sve sada pa da se sada svi valjamo, kazao je Šarović.

Na pitanje koliko su Dodikovi potezi opasni po srpski narod i RS, odgovara: “Potencijalno su opasni zato što Dodik vodi najjaču političku stranku po snazi po posljednjim izborima i što ima sve poluge odlučivanja. Jedan čovjek odlučuje o svemu. Sve odluke se donose samo u Dodikovoj glavi. Ja mislim da je to loše, pogubno. Ako odlučuje jedan čovjek onda on izgubi kompas u smislu racionalnog rješenja, razumnog rješenja, odgovornosti koju treba da ima kao čovjek koji zauzima tako visoku poziciju. Logično da se kod ljudi javlja strah od onoga što dolazi sutra, i u FBiH i u RS-u, kazao je Šarović koji smatra da su svi taoci jedne ofanzive u kojoj nastupa Dodik.

Naglašava da legitimni zahtjevi za vraćanje nadležnosti na entitete uživaju veliku podršku u RS-u.

-To nije nikakva tajna. Ali opozicija nastoji da objasni razlike u tome. Da li se do toga može doći jednostrano, bez razgovora sa drugima, jer i drugi imaju neke svoje interese? Šta je odvojiti normalno od nenormalnog, kako odvojiti legitimno od nerazumnog i avanturističkog, kako odvojiti sljepilo u ovakvoj situaciji od pametno izabranih poteza? To je misija opozicije i mi nastojimo u tome da ukažemo javnosti šta je to patriotsko što treba da podržimo, a šta je hazarderstvo i kockanje sa onim što mi u RS-u imamo. Ta crvena linija koja nas vjerovatno razvija u hazarderstvo SDS ne želi da ulazi. Zato što će to dovesti do štetnih posljedica i dovesti čak u opasnost cijeli mir u BiH. Ne treba da vučemo jednostrane poteze. To je, rekao bih, ta linija i razlika. Mi smatramo da, čak i kada je u pitanju nezavisnost, kada bi pitali jednog prosječnog čovjeka iz RS-a, najveći broj bi rekao pa da, nezavisnost je ok i mi smatramo da je to legitimno. I to nije problem za opoziciju i za SDS da taj zahtjev bude iznesen ili je bio iznesen ranije, samo mi smatramo da to apsolutno nije stvar koja se može postići tako što ćemo to mi tako da kažemo. Zato što u ovoj zemlji žive i neki drugi narodi koji imaju i svoj legitimitet i imaju svoje legitimne interese. Za ostvarenje takvih interesa u ovom trenutku nema uslova, nema okolnosti, nema saglasnosti. Potrebno je učiniti mnogo stvari, promijeniti Ustav. Ja o tome pričam kao razuman čovjek, ali potpuno razumijem u kakvim okolnostima mi živimo i ne treba naše građane da obmanjujemo time da ćemo sutra nešto učiniti ili ostvariti neke želje kada to nije u ovom trenutku apsolutno realno.

Šarović kaže da se u ovoj zemlji vodi i izbija rat zbog jedne međe, zbog jedne kuće i da to treba svako da zna.

-Znači nemoj da živimo u ubjeđenju da su neke stvari velike, revolucionarne tako lako ostvarive. U ovoj zemlji zbog jednog zareza u Ustavu provest ćemo nekoliko godina, a ne da izmijenimo neke druge stvari, kazao je Šarović piše Federalna.ba.

Više u BiH

To Top