Connect with us

 

Janša, Orban, nastavi niz……….

Klix

Region

Janša, Orban, nastavi niz……….

Istražna komisija koja djeluje u sklopu Parlamenta Slovenije u utorak i srijedu će saslušati nekoliko svjedoka u pokušaju da se otkriju tragovi finansiranja predizbornih aktivnosti stranke aktuelnog premijera Janeza Janše (SDS)

Prema informacijama medija u Sloveniji, komisija će istražiti navode o navodnom pranju novca preko Nove kreditne banke Maribor (NKBM) koju je početkom juna 2021. godine preuzela mađarska OTP grupa.

Kako se navodi, istrage o nezakonitom finansiranju SDS-a uključuje i ranije periode, tačnije 2018. godinu kada su u Sloveniji raspisani vanredni parlamentarni izbori.

Također, komisija bi trebala ispitati nekoliko osoba umiješanih u rad medijskih kuća koje se nalaze pod kontrolom Janeza Janše i njegove stranke, a između ostalog imena koja se spominju u cijeloj priči jesu i ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs, bivši generalni sekretar vlade Božo Predalič te zastupnik SDS-a Dejan Kaloh.

Naredne godine, u Sloveniji bi se u aprilu trebali održati parlamentarni izbori, a mediji navode kako bi SDS mogao imati prednost u odnosu na političke rivale i to upravo zbog neograničenih finansijskih sredstava koja dolaze iz inostranstva.

“Dokumenti pokazuju da je od 2017. do 2020. godine najmanje 12 miliona eura novca mađarskih fizičkih i pravnih lica prebačeno na račune firmi koje su povezane s pojedincima iz SDS-a. U ovih 12 miliona eura nisu uračunata sredstava koje su kompanije i pojedinci iz Mađarske uložili u kapital SDS-ovih medija”, piše portal Necenzurirano.si.

Kako se navodi, novac na račune povezane s SDS-om počeo je dolaziti u proljeće 2017. godine kada je Janez Janša još djelovao iz opozicije. To je također period kada je Janša preuzeo osmi mandat na čelu SDS-a, a prvi put na kongres stranke je stigao i mađarski premijer Viktor Orban.

“Tada je medijska kuća Nova24TV i zvanično postala vlasnik tri mađarske medijske kuće iz kruga mađarskog premijera Orbana i njegove stranke Fides. To je već period kada su Janša i Orban sklopili bliski politički savez”, navodi se.

Novac iz Mađarske je i kasnije, tokom 2019. godine također dolazio na račune medija bliskih SDS-u i Janši, a navodi se kako je sadašnji ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs u tom periodu djelovao kao izvršni direktor Nova24TV.

“Za samo nekoliko sedmica, ovaj medij primio je dvije velike doznake u iznosu od 268.700 eura. U lošoj poslovnoj godini, kompanije su dobile više od milion eura mađarskog novca na bankovne račune”, prenosi slovenački medij.

Continue Reading
Možda će vas zanimati...

Više u Region

 • Region

  Pao sportski avion na Braču

  By

  Na otoku Braču kod Pustine Blaca jutros je pao sportski avion marke Cessna, javlja Slobodna Dalmacija....

 • Region

  Milanović: Blokirati ulazak Finske u NATO

  By

  Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović dao je izjavu za medije u Zagrebu. Tom prilikom je komentarisao ulazak...

 • GLOBUS

  Koliko će izdržati Ukrajina i šta poslije?

  By

  Nakon snimaka kilometarskih kolona ruske vojne tehnike, teške artiljerije, razornih bombardovanja, postavlja se otvoreno pitanje koliko...

 • Region

  Afera “Koverta”

  By

  Nakon što je vijeće podgoričkog Višeg suda potvrdilo optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Miga Stijepovića,...

 • Region

  Raznijeli bankomat

  By

  Iza stanara Ravnica, naselja U Zagrebu, je buđenje iz noćne more. Naime, nepoznata osoba ili više...

To Top