Connect with us

 

Svijet juri ka katastrofi, planeta se pregrijava

Ilustracija: Shutterstock

GLOBUS

Svijet juri ka katastrofi, planeta se pregrijava

Njemački klimatolog Mojib Latif je kazao da je prekasno za ograničavanje globalnog zagrijavanja na najviše 1,5 Celzijevih stepeni u usporedbi sa predindustrijskim periodom. Stoga ovaj stručnjak prognozira mračni scenarij.

Latif poručuje da će prema sadašnjem ponašanju politike cilj o ograničavanju globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni biti moguće postići tek za 10 godina, što je prekasno. Ovaj stručnjak i istraživač klime smatra kako ranije zacrtani cilj više nije moguće postići.

“Sa današnjom emisijom stakleničkih gasova ovu granicu od 1,5 stepeni preći ćemo za manje od deset godina. Ako uzmemo u obzir ono što političari rade širom svijeta, mi smo više na kursu da dođemo do rasta za tri stepena kada je u pitanju globalno zatopljenje, a to bi bila katastrofa.

Latif žali i naglašava kako uvijek postoje važnije stvari od zaštite okoliša.

“Približavamo se momentu kada morate priznati da je vrijeme isteklo”, kaže Latif.

Danas će u Berlinu biti održan sastanak ministara iz 40 zemalja o narednim koracima koje treba poduzeti u borbi protiv klimatskih promjena u okviru Petersberškog klimatskog dijaloga. Sastanku će prisustvovati i njemački kancelar Olaf Scholz, ali i predsjednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi.

Ranije su iz Ujedinjenih nacija upozorili da čovječanstvo u ovoj deceniji mora drastično smanjiti korištenje fosilnih goriva, mora intenzivno pošumljavati, ali i smanjiti konzumaciju mesa i to kako bi se dostigao provobitni cilj o ograničenju globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzija u odnosu na predindustrijski period.

Ovo pitanje postaje sve izazovnije u kontekstu novonastalih geopolitičkih okolnosti izazvanih agresijom Rusije na Ukrajinu te novonastalu energetsku krizu. U Evropi se sve intenzivnije spominje ponovno, doduše privremeno vraćanje termoelektranama, prenosi klix.

Stoga se postavlja pitanje kako će planeta preživjeti naredno desetljeće kada se prema ranije zacrtanim planovima planiralo smanjenje stakleničkih plinova u svim sektorima, od prijevoza, poljoprivrede i svih drugih industrija.

Više u GLOBUS

To Top