Connect with us

 

Čovjek opasnih namjera!

FOTO: N1

Kolumne

Čovjek opasnih namjera!

Svi koji su mislili da su ga sankcije prestrašile, izgleda da su se prevarili. Ne jednom, nego deset puta.

Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a i članu Predsjedništva BiH, kako stvari stoje, ne može niko ništa. Ni američke sankcije, ni najavljene blokade, ni prijetnje EU i SAD zvaničnika, ni istrage Tužilaštva BiH. Dodik, što bi se reklo, puca i ne staje.

Pitanje je samo do kada i ko će snositi posljedice njegovog avanturizma.

Nakon što se na mjesec primirio, prije toga u Predsjedništvo BiH harmonikaša doveo, neustavne zakone predložio, opet je nastavio po starom. Pokazala je to i jučerašnja sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS).

Za govornicom parlamenta RS skoro pola sata je, jasno i nedvosmisleno, govorio i poručio da neće odustati od formiranja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća RS, što je jasan udarac na bh. pravosuđe.

Već je odredio i datum. Svi koji su mislili da su ga sankcije prestrašile, izgleda da su se prevarili. Ne jednom, nego deset puta.

Pitanje je samo kuda plovi Dodikov brod. Gdje će odvesti narod Republike Srpske, koji je sit ratne retorike i praznih obećanja. Novih podjela i tenzija.

Narod je sit svega, ali političari nisu. Dodikove namjere su opasne. Koliko god se činile bezazlene, mjesecima on polako prelazi crvenu liniju. Usto, ima podršku stranaka u vlasti RS.

Ima i čvrstu podršku HDZ-a i Dragana Čovića. Pokazao je to njegov dolazak u Banju Luku.

S druge strane, opozicija u RS je bojažljiva. Ponavljaju mjesecima isto – Dodik nas vodi u izolaciju, ali ne blokiraju rad i sjednice na kojima Dodik najavljuje secesiju.

I Evropska unija već mjesecima najavljuje da će pratiti američke sankcije Dodiku.

I dok sankcije najavljuju, Dodik se ne zaustavlja. On je još samouvjereniji. S pravom, svaki novi dan donosi novu neizvjesnost. S pravom se ljudi boje rata i podjela. Pitanje je ko će i kada zaustaviti njegove itekako opasne ciljeve.

Vrijeme je davno isteklo. (avaz.ba)

Više u Kolumne

To Top