Connect with us

 

Dodik bojkotovao prihvatanje sporazuma za učešće u programu EU čiji je budžet 95.5 milijardi eura?

VIJESTI

Dodik bojkotovao prihvatanje sporazuma za učešće u programu EU čiji je budžet 95.5 milijardi eura?

Na dnevnom redu današnje vanredne sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koju je sazvao predsjedavajući Željko Komšić zbog hitnosti potpisivanja sporazuma, bio je Prijedlog odluke o prihvatanju Međunarodnog sporazuma između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o učešću BiH u programu Evropske unije Horizont Evrope – Okvirni program za istraživanje i inovacije.

Sjednici su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, dok član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije prisustvovao sjednice.

Budžet EU za istraživanje i inovacije za narednih sedam godina iznosi 95.5 milijardi eura. Bosna i Hercegovina bi ovim sporazumom postala punopravna članica. Sve organizacije, kompanije, pojedinci, obrazovne institucije, univerziteti,  ukoliko bi  Bosna i Hercegovina prihvatila članstvo bi mogli ravnopravno aplicirati na sredstva.

Hoće li se Dodik smilovati u ponedjeljak, vidjet ćemo? U prethodnom programu Horozint2020, organizacije  iz BiH su povukle 8.5 miliona eura.
U narednim godinama  očekivalo se mnogo više. Ukoliko Dodik potpiše.

Više u VIJESTI

To Top