Connect with us

 

Erdogan: Rusija spremna da sukob u Ukrajini okonča što prije

Prema Erdoganu, Turska vodi uravnoteženu politiku između Kijeva i Moskve (EPA)

VIJESTI

Erdogan: Rusija spremna da sukob u Ukrajini okonča što prije

Erdogan smatra i da mirovnim rješenjem ne treba da bude dozvoljeno Rusiji da zadrži dio teritorija koje je zauzela u ratnom sukobu sa Ukrajinom.

Sve što želimo je da se sukob u Ukrajini, u kome ima mnogo žrtava i u kome ne može da ima pobjednika, završi mirom, a ruski stav “da želi da okonča sve što prije” je veoma važan, poručio je turski predsednik Recep tayyip Erdogan, prenosi Tanjug.

Erdogan, koji je doputovao u New York na Generalnu skupštinu UN-a, rekao je za američku televizijsku mrežu PBS da se u Uzbekistanu nedavno sastao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i da je sa njim vodio veoma opsežne razgovore, prenosi AlJazeera.

“I on mi je zapravo pokazao da je voljan da ovo okonča što je prije moguće. To je bio moj utisak, jer je način na koji se stvari trenutno odvijaju prilično problematičan”, izjavio je turski predsjednik.

Prema Erdoganu, Turska vodi uravnoteženu politiku između Kijeva i Moskve, otkako je Rusija započela vojnu operaciju protiv Ukrajine u februaru, i podržava da se saslušaju obje strane.

On je saopštio i da postoji dogovor između zaraćenih strana o razmjeni 200 zarobljenika, i po njemu, time će biti napravljen značajan korak naprijed.

Blokiranje prijema Švedske i Finske u NATO

Erdogan smatra i da mirovnim rješenjem ne treba da bude dozvoljeno Rusiji da zadrži dio teritorija koje je zauzela u ratnom sukobu sa Ukrajinom.

Turski predsjednik je za PBS govorio i o blokiranju prijema Švedske i Finske u NATO koje je Ankara obrazložila “podrškom kurdskim teroristima” u ove dvije zemlje i rekao da su se u Švedskoj “teroristi infiltrirali sve do njihovih parlamenata”.

“U Stokholmu vidimo da teroristi stalno demonstriraju. Transparenata, postera vođa terorističkih organizacija ima na pretek. Oni demonstriraju. Uzvikuju parole. I napadaju nevine potomke turskih državljana u Stokholmu. Našim švedskim sagovornicima dali smo sve dokaze koje se odnose na ovaj razvoj događaja”, izjavio je Erdogan.

On je naglasio i da “Finska, s druge strane, nije kao Švedska” kao i da je u toj zemlji situacija “malo smirenija” i da vlasti “imaju više kontrole nad razvojem događaja”.

Prijem Švedske i Finske još nisu ratifikovale Slovačka, Mađarska, Portugal i Turska, a za ulazak u NATO potrebna je saglasnost svih 30 članica Alijanse.

Više u VIJESTI

To Top