Neobična formacija aviona poletjela je iz ruske vojne baze u Kalnjingradu. Četiri aviona, dva lovca tipa Suhoj-24 i dva borbena Suhoj-27. Dva lovca su, prema izvorima TV4, imala nuklearno oružje.

Zbog konfilkta u Ukrajini, švedske zračne snage su pojačale spremnost i odmah su vidjlei da ruski piloti idu ka Gotlandu.

Oružane snage Švedske nisu željele komentirati da li su ruski avioni imali nuklearno oružje. S druge strane, jasno je da je narušavanje zračnog prostora bilo namjerno.

– Ocjenjujemo to svjesnom akcijom, što je veoma ozbiljno. Analizirali smo incident i ne možemo isključiti pogrešnu navigaciju, ali sve upućuje da je to bio namjeran čin i da su narušili granice Švedske – rekao je komandant zračnih snaga Švedske Carl-Johan Edstrom.

Narušavanje švedske granice trajalo je četiri minute. Šveđani su podigli dva JAS 39 Gripena koji su susreli i snimili uljeze na nebu. Tada je i potvrđeno da ruski avioni nose nuklearno naoružanje. Vanjski posmatrači su procijenili da je incident znak jasne strategije Rusije.

Ovo je znak Švedskoj da Rusija ima nuklearno oružje i razmišlja da ga iskoristi, rekao je Stefan Ring, vojni ekspert.