Connect with us

 

U Sarajevu završen mural Michaelu Schumacheru

FOTO: ANADOLIJA

ZANIMLJIVOSTI

U Sarajevu završen mural Michaelu Schumacheru

Mural je oslikan na zgradi u naselju u kojem je Schumacher posjetio sarajevske mališane po okončanju rata.

Da Sarajevo nikada ne zaboravlja istinske prijatelje potvrđeno je i danas kada je na zgradi u Aerodromskom naselju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine završen mural Michaelu Schumacheru, bivšem i jednom od najuspješnijih vozača Formule 1 svih vremena.

Mural je simbolično naslikan na 53. rođendan Schumachera, javlja Anadolija.

Umjetnici iz Udruženja Obojena klapa, koji su proteklog ljeta organizovali Fasada festival – Fresh Air Sarajevo Displays Art u Sarajevu, odlučili su se za oslikavanje murala slavnog njemačkog vozača Formule 1 u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Zgrada koju su odabrali nalazi se upravo u naselju u kojem je slavni Schumacher posjetio sarajevske mališane po okončanju rata, fotografisao se s njima i poklonio im igračke.

Danas su završeni i posljednji radovi na liku Michaela Schumachera, ispod kojeg je oslikan i bolid Ferarrija koji je legendarni Nijemac vozio.

Poklon stanovnicima Sarajeva

Kako piše aljazeera.net mural su radili umjetnici Vedran Poričanin, Emir Mušić, Rijad Hadžić i Benjamin Čengić, a projekat je realizovan u saradnji sa Goethe institutom BiH.

Mural koji je Obojena klapa oslikala je dimenzija 10×13 metara, a korištene su boje koje pročišćavaju zrak. Zajednička želja Obojene klape i Goethe instituta BiH bila je da ovaj mural bude i svojevrstan poklon stanovnicima Sarajeva za Novu godinu.

Sedmerostruki svjetski šampion Formule 1, koji je u komi od 2013. godine nakon teške povrede glave, Sarajevo je posjećivao dva puta kao specijalni ambasador UNESCO-a u povodu projekta prikupljanja novca za liječenje djece žrtava granatiranja i mina.

 

Continue Reading
Možda će vas zanimati...

Više u ZANIMLJIVOSTI

To Top