Connect with us

 

Odakle su vodili porijeklo veliki veziri Osmanskog carstva i koliko ih je porijeklom iz BiH?

Foto: Twitter

ZANIMLJIVOSTI

Odakle su vodili porijeklo veliki veziri Osmanskog carstva i koliko ih je porijeklom iz BiH?

Turski historičar Soner Cagaptay objavio je fotografiju koja se tiče prošlosti Turske, ali i balkanskih i drugih zemalja koje su bile uključene u sastav nekadašnjeg Osmanskog carstva.

Naime, mapa koju je objavio historičar grafički prikazuje mjesta rođenja nekadašnjih visokopozicioniranih funkcionera Osmanskog carstva, koji su u određenom periodu postojanja osmanske države obavljali funkcije velikih vezira.

Prema onome što se može primijetiti, najveći broj vezira, što je i očekivano, rođen je na prostoru današnje Turske, a odmah nakon toga slijede Albanija, Gruzija i Grčka, što znači da su tadašnji zvaničnici s prostora ovih zemalja bili visoko cijenjeni članovi Osmanskog carstva.

Ipak, pored navedenih država, zanimljiv je podatak kako je iza Albanije, Gruzije i Grčke najveći broj velikih vezira dala upravo Bosna i Hercegovina. Prema podacima koje je objavio historičar, 16 osmanskih vezira porijeklom je bilo upravo s prostora naše države.

Naravno, uzevši u obzir činjenicu da se funkcija i uloga velikih vezira mijenjala tokom postojanja Osmanskog carstva, treba znati da postoje i različiti kriteriji vrednovanja ove funkcije tokom različitih razdoblja vladavine.

Svakako, najznačajniji period koji se tiče velikih vezira s prostora BiH obuhvata poglavlje od 1453. do 1611. godine, što se često opisuje i kao period dominacije velikih vezira bošnjačkog porijekla i to u periodu značajnog širenja Osmanskog carstva.

Prema određenim podacima, veziri porijeklom iz BiH su u prosjeku na ovom položaju boravili skoro šest godina, dok su ostali veziri bili na pozicijama oko dvije i po godine.

Svakako, vezir koji se najviše ističe u tom periodu bio je Mehmed-paša Sokolović, ali tu su i Tavil Mehmed-paša, Lala Kara Mustafa-paša, Lala Mehmed-paša i Derviš Mehmed-paša. (klix.ba)

 

Continue Reading
Možda će vas zanimati...

Više u ZANIMLJIVOSTI

To Top