Connect with us

 

Izetbegović: HDZ bez deblokade doma naroda neće dobiti ništa

BiH

Izetbegović: HDZ bez deblokade doma naroda neće dobiti ništa

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović govoreći o pregovorima oko Izbornog zakona kazao da neće biti nikakvih rješenja dok se ne zaustavi da manjina maltretira većinu u Parlamentu Federacije BiH.

Izetbegović je u kontekstu ranije izjave da ako HDZ ne bude spreman na kompromis onda neće dobiti ništa rekao da bez podrške SDA nema dogovora o Izbornom zakonu.

“Neće dobiti našu podršku za nešto, oni su se naljutili govoreći ‘ko ste vi da nama nešto dajete, pa da mi nešto dobijamo’. Ok, nismo ništa, uradite nešto sami ako možete. Ne mogu to uraditi sami, trebaju dobiti našu podršku, naše ruke”; rekao je Izetbegović.

Dodao je da HDZ provodi blokadu na entitetskom nivou, ali ne i na državnom te da u Vladi Federacije BiH trenutno nedostaju tri ministra, te da je vlada već tri godine u tehničkom mandatu.

“Time je HDZ jako smanjio šansu da se nešto postigne. Jer ispaštat će da se nešto uradilo pod pritiskom, a mi ne smijemo dopustiti da se pritiskom neke stvari rade. Ovo što traži HDZ za člana Predsjedništva, mi smo bili spremni to dati jednostrano u vrijeme Aprilskog paketa, u vrijeme Fileovog modela, jednostrano izaći njima u susret i reći hajde da omogućim da Hrvati izaberu jednog člana Predsjedništva, većinskom voljom, i da time stabiliziramo odnose i sa Zagrebom i ovdje unutar BiH. Sad to više nismo spremni, zbog ovoga što su uradili. Dakle, sada će morati dati u Domu naroda mehanizme koji će zauvijek onemogućiti ovakvo ponašanje kako su se ponašali u ove tri godine i bez toga. Evo neka se opet ljute, neće dobiti ono za što su zainteresovani”, rekao je Izetbegović.

Naglasio je da neće biti uvedene dvije izborne jedinice niti će biti asimetričnih rješenja.

“Mogu se naći kroz indirektni ili direktni izbor vrlo korektne stvari, ali treba riješiti i ovu diskriminaciju gdje manjina maltretira i diskriminira većinu u parlamentu, a to radi HDZ i da to nije radio lakše bi dobio to za što je zainteresiran. Lakše bi nas imao uz to, ovako će morati riješiti i ovu našu frustraciju”, istakao je Izetbegović.

Na kraju je oštrije nego inače poslao poruku u kontekstu zahtjeva HDZ-a.

“Hrvati imaju svoj zahtjev, HDZ, i sad su dobili ovaj drugi i bez toga po deseti put, uvjerit ćete se, nek to čuju i stranci i HDZ i HNS, bez toga to dobit neće”, zaključio je Izetbegović.

(Klix.ba)

Više u BiH

To Top