Connect with us

 

Komšić poručio diplomatama: Zamolite ambasadore Francuske da ne govore kako su svi u BiH počinili genocid

(Foto: Screenshot)

VIJESTI

Komšić poručio diplomatama: Zamolite ambasadore Francuske da ne govore kako su svi u BiH počinili genocid

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komsić, obraćajući se na forumu u Crnoj Gori obratio se tamošnjem ambasadoru Francuske zamolivši ga da prenese francuskim ambasadorima u drugim zemljama, misleći na ambasadoricu u BiH, da prestane govoriti kako su svi u BiH počinili genocid.

Komšić je ovo rekao tokom govora na trećem panelu o temi “Moć perspektive: Zašto je članstvo u EU i dalje važno na Zapadnom Balkanu”.

“Molim Vas, zamolite ambasadore Francuske da ne govore u prisustvu Bosanaca i Hercegovaca kako su svi u BiH počinili genocid”, kazao je Komšić.

Govorio je i o trenutnim blokadama u radu institucija BiH za koje je odgovoran lider SNSD-a Milorad Dodik i o načinu kako da se to riješi.

“Razgovor između domaćih političara je prema meni najbolje rješenje, ali imate problem s onim koji odbijaju razgovor, kad od vas traže apsurdne stvari. Ko će to prihvatiti, to nigdje nema. Koji svojim novim potezima trguje sa međunarodnom zajednicom, neće s nama da priča. Traži da mu oni isposluju trgovinu”, dodao je Komšić.

Osvrnuo se na aktuelne pregovore oko izmjena Izbornog zakona BiH, kazavši da nema mnogo povjerenja u taj proces na način kako se to sada čini od onih koji od BiH očekuju izmjene i postavljaju to kao vrstu uvjeta za napredak.

“Nisam siguran da će na ovaj način doći do izmjena. Doći će do novog političkog konflikta. Greška je postavljanje uvjeta pred nas kad ni sami ne znaju šta bi sada bio napredak. Međunarodna zajednica odstupa od svojih osnovnih, javnih politika koje zastupa na svakom koraku”, zaključuje Komšić.

(Klix.ba)

 

Continue Reading
Možda će vas zanimati...

Više u VIJESTI

To Top