Connect with us

 

Biden sretan zbog infrastrukturnog plana ‘Ovo je golemi korak za naciju’

GLOBUS

Biden sretan zbog infrastrukturnog plana ‘Ovo je golemi korak za naciju’

Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je u subotu donošenje infrastrukturnog paketa vrijednog bilion dolara koji je u petak navečer prošao u Kongresu, rekavši da se radi o golemom koraku za naciju kakav se donosi “jednom u generaciji”.

Prijedlog tog zakona o sredstvima za infrastrukturne projekte sada ide u ruke predsjedniku Bidenu koji će ga svojim potpisom pretvoriti u zakon.

Biden je rekao da će “uskoro” potpisati zakon na formalnoj ceremoniji na kojoj će se staviti naglasak na sve ljude koji su na njemu radili, demokrate i republikance.

Donošenje infrastrukturnog plana je historijska investicija, poput izgradnje autoputeva u prošlom vijeku ili transkontinentalne željeznice vijek ranije, smatra predsjednik.

Ali ono također pokazuje da Biden ispunjava jedno od predizbornih obećanja – da kao osoba s desetljećima iskustva u Washingtonu može postići kompromis i vratiti normalnost u zemlju paraliziranu dvostranačkim prepirkama, ocjenjuje agencija dpa.

Nakon cjelodnevne rasprave, američki demokrati su u petak navečer prevladali podjele između progresivaca i centrista u Kongresu kako bi izglasali paket vrijedan 1000 milijardi dolara koji se odnosi na autoceste, širokopojasni internet i druga infrastrukturna poboljšanja.

Glasanje 228 naprema 206 glasova značajan je napredak za Bidenove demokrate, koji su se mjesecima svađali po pitanju ambicioznih zakona o potrošnji, koji čine najveći dio domaće agende.

Bidenova administracija će sada nadgledati najveće poboljšanje američkih cesta, željeznica i druge prijevozne infrastrukture u generaciji, što bi trebalo stvoriti nova radna mjesta i pojačati američku konkurentnost.

Demokrati imaju još posla po pitanju drugog dijela Bidenova domaćeg programa: veliko širenje mreže socijalne sigurnosti i programe koji se bore s klimatskim promjenama.

(Raport.ba)

Continue Reading
Možda će vas zanimati...

Više u GLOBUS

To Top