Connect with us

 

Silajdžić: BiH smeta ideji velike Srbije

BiH

Silajdžić: BiH smeta ideji velike Srbije

Haris Silajdžić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Vlade Republike BiH u ratnom periodu, u Centralnom dnevniku na FACE TV-u komentarisao je aktuelna dešavanja na političkoj sceni u BiH.

“Stranci nam kažu vidite kakva je situacija, napravite komprimis, ja tu ne bi žurio, radi se o Ustavu, mi smo u finalu u kojem se pokazuje pravo lice. Međunarodna zajednica ide lakšim putem, posvećuje pažnju onima koji galame i prave problem i to na način da većinom šutnjom, žele na taj način dobiti kompromis. Stranci moraju da nam kažu ima li Rusija veze u ovime, da znamo, zašto se žuri toliko. Ustav je donesen pod pritiskom života i smrti, danas ne postoje principi za pregovore, i kada se kuća pravi ima nacrt da vidimo šta želimo, mora postojati nacrt. Nije mi jasna ta žurba kod promjene ustava.”

“Jedan od razloga agresije na BiH su njena prirodna bogastva, vode i šume, samo su im je stanovništvoi smetali zato je ubijano i iseljavano. Strani pregovarači moraju znati da pregovaraju sa ljudima koji su ubijani, raseljavani nisu oni ubijali i raseljavali to su ove druge dvije strane radile, mora se vršiti pritisak. Treba nam temeljita reforma. Entitetsko glasanje je nelegitimno jer nije realiziran Aneks 7 povratka svih na svoje.” rekao je Silajdžić te naveo da ga niko od aktuelnih bh. političara nije pitao šta misli o aktuelnim političkim dešavanjima osim Nermina Nikšića.

“Otkud Milanoviću pravo da predlaže rješenja, to je naša zemlja. Šta ćemo mi u Beogradu i Zagrebu, sve se ovdje dešava. Šta znače ti odlasci? To odgovara Srbiji i isključuje institucije Bosne I Hercegovine. BiH smeta ideji Velike Srbije stotinama godinama. Kada priznate genocid i izvinite se majkama, tada se može razgovarati. Nije genocid rezultat mladih žustrih ljudi to je strategija hladne neljudske glave. Oni koji negiraju genocid su gori od onih koji su ga počinili jer to rade hladne glave.” ističe Silajdžić.

(Face.ba)

Continue Reading
Možda će vas zanimati...

Više u BiH

To Top