Connect with us

 

Kinezi grade najveću vjetroelektranu u BiH

BiH

Kinezi grade najveću vjetroelektranu u BiH

Izgradnja vjetroelektrane Ivovik, instalirane snage 84 MW, trebala bi početi iduće godine, rekli su kineski investitori na nedavnom sastanku s lokalnim vlastima općine Tomislavgrad.

Ivovik, čija će izgradnja koštati 130 miliona eura, bit će najveća vjetroelektrana i dosad najveća investicija u obnovljive izvore energije u Bosni i Hercegovini. Vjetroelektranu Ivovik razvijat će dvije kineske tvrtke – China National Technical Import & Export Corporation i Powerchina Resources Ltd.

Nalazit će se na području Tomislavgrada i Livna. Predviđena godišnja proizvodnja električne energije vjetroelektrane Ivovik iznosi 236,6 GWh, prema dosadašnjim izvještajma. Ovo će biti treća vjetroelektrana na području općine Tomislavgrad, priopćeno je iz lokalne administracije nakon sastanka s predstavnicima kineskih investitora.

Projekte izgradnje vjetroelektrana Ivovik i Orlovača prošle godine odobrila je Vlada FBiH. Početkom 2020. godine Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) dala je inicijalnu saglasnost za izdavanje energetske dozvole za Ivovik, kao i za vjetroelektranu Orlovaču, snage 42,9 MW, koji se planiraju graditi u općinama Tomislavgrad i Livno.

Predviđena godišnja proizvodnja električne energije na Orlovači je 99 GWh.

Više u BiH

To Top