Connect with us

 

Ovi čajevi olakšat će tegobe

PEXELS

LIFESTYLE

Ovi čajevi olakšat će tegobe

Muči vas probava, nadutost, zatvor? Možda niste znali, ali i određeni čajevi mogu vam pomoći u takvim situacijama.

Zeleni čaj

Brojna istraživanja pokazala su njegove dobrobiti za zdravlje, a od davnina se koristi kao pomoć kod proljeva, infekcija bakterijama i mučnine, a može pomoći i kod drugih problema s probavom.

Jedna studija pokazala je kako uveliko smanjuje problem kao što je proljev uzrokovan terapijama. Pazite samo koliko čaja pijete, jedna do dvije šoljice su prava mjera, a ako pretjerate, ovaj čaj je povezan s nuspojavama kao što je mučnina.

Čaj od đumbira

Jednostavno se priprema: naribajte komadić svježeg đumbira i prelijte vrelom vodom. Đumbir će pomoći i ako vas muče probavni problemi kao što su mučnina i povraćanje.

Prema istraživanjima, čaj od đumbira pomaže u olakšanju mučnine kod trudnica, kao i nakon hemoterapije.

Neke studije su pokazale i kako će smanjiti nadutost, grčeve te podržati rad crijeva. Čaj pripremite tako da đumbir prelijete vrelom vodom i ostavite tako 10-ak minuta. Možete mu dodati limuna ili meda.

Čaj od nane

Za ovaj topli napitak mnogi će se odlučiti kada osjete da ih muči stomak. Studije pokazuju kako će on opustiti mišiće i olakšati bol. Također neke studije su pokazale da ulje nane može smanjiti trajanje boli kod djece.

Istraživanja su pokazala i kako samo mirisanje ulja nane može prevenirati mučninu i povraćanje, prenosi healthline.

Iako se studije više baziraju na ulju, čaj od nane može pružiti iste dobrobiti. Čaj možete nabaviti bilo gdje, jednostavno se priprema, a u njemu ćete uživati i ako nemate probavnih problema.

Više u LIFESTYLE

To Top