Srušen je granatama ispaljenim sa položaja HVO-a.

Stari most je bio jedina veza između istočne, lijeve obale Neretve pod kontrolom Armije Republike BiH i manjeg dijela grada na zapadnoj, desnoj obali koji je također bio pod njenim nadzorom, prenosi faktor.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995), most su djelimično oštetile Vojska Republike Srpske (VRS) i Jugoslavenska narodna armija (JNA).

Datum rušenja Starog mosta svake godine tačno u vrijeme kada je on bio srušen u Neretvu tradicionalno obilježava Klub skakača u vodu Mostari uz skok bez aplauza s luka obnovljenog mosta, koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Srušeni Stari most sagrađen je između 1557. i 1566. godine, po nalogu sultana Osmanskog Carstva Sulejmana Veličanstvenog, koji je građenje povjerio Mimaru Hajrudinu, istanbulskom arhitekti i učeniku čuvenog Mimara SinanaObnova Starog mosta, koju su finansirali Turska, Hrvatska, Italija, Nizozemska, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i Grad Mostar počela je 2000. Obnova je završena u julu 2004, a ceremonija svečanog otvorenje je upriličeno 23. jula 2004.