Connect with us

 

Izrael će preko Egipta izvoziti gas Evropi

Prilikom potpisivanja sporazuma FOTO: AFP

GLOBUS

Izrael će preko Egipta izvoziti gas Evropi

Ovim sporazumom radit ćemo na stabilnoj isporuci prirodnog plina u Evropsku uniju iz istočnog Mediterana. To će pridonijeti našoj energetskoj sigurnosti, poručila je Fon der Lejen.

Evropska unija potpisala je danas historijski sporazum s Egiptom i Izraelom o izvozu ukapljenog prirodnog plina u Evropu.

Egipatski ministar za naftu Tarek al-Molla, izraelska ministrica za energetiku Karine Elharar i evropska povjerenica za energetiku Kadri Simson potpisali su izjavu namjere u Kairu u nazočnosti predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen (von der Leyen).

Prema potpisanom sporazumu, Izrael će isporučivati plin Egiptu gdje će biti ukapljen i odakle će ga se izvoziti u Evropu. Inače, Izrael je već jedan od najvažnijih izvoznika plina u Egipat i Jordan.

Izraelski gas će se gasovodom dopremati do egipatskog LNG terminala na Mediteranu nakon čega će se tankerima transportovati do obala Evropske unije.

Fon der Lejen je poručila da ovaj sporazum dolazi u jako teško vrijeme za Evropsku uniju, tokom rata na evropskom tlu, prenosi avaz.

– Ovim sporazumom radit ćemo na stabilnoj isporuci prirodnog plina u Evropsku uniju iz istočnog Mediterana. To će pridonijeti našoj energetskoj sigurnosti – istakla je Fon der Lejen.

Podsjećamo, Evropska unija nastoji smanjiti ovisnost o plinu iz Rusije nakon što je ova zemlja započela invaziju na Ukrajinu koja traje od 24. februara. Rusija osigurava 45 posto evropske potrošnje plina.

Više u GLOBUS

To Top