Connect with us

 

Iran objavio fotografije podzemne baze u kojoj je smješteno stotine bespilotnih letjelica

Foto: EPA-EFE

GLOBUS

Iran objavio fotografije podzemne baze u kojoj je smješteno stotine bespilotnih letjelica

Državna televizija Irana danas je prvi put objavila snimke posjete iranskih zvaničnika podzemnoj bazi u kojoj su smještene bespilotne letjelice iranske vojske.

U jeku novih tenzija između Izraela i Irana zbog ubistva komandantna Iranske revolucionarne garde, načelnik iranske vojske Abdolrahim Musavi i major Mohammad Bagheri posjetili su podzemnu bazu u kojoj je prema podacima iranskih agencija smješteno oko 100 dronova.

“To uključuje i dron Ababil-5 za koji iranski izvještaji kažu da je opremljen projektilima Qaem-9, iranskom kopijom američke rakete Hellfire”, navodi se.

Novinske agencije u Iranu otkrile su i informacije da je po prvi put predstavljena i krstareća raketa Heidar-1 koja bi se, prema tvrdnjama iranskih vojnih dužnosnika, mogla ispaljivati i iz drona.

“Krstareća raketa Heidar-1 ima domet od 200 kilometara, a brzina koju dostiže u trenutku pogađanja cilja je 1.000 km/h. To je prva krstareća raketa sposobna za ispaljivanje iz drona”, navodi IRNA.

Povodom obilaska vojnog kompleksa, komandant Musavi je naglasio kako Iran iz godine u godinu napreduje kada je riječ o bespilotnim letjelicama.

“Nema sumnje da su dronovi oružanih snaga Islamske Republike Iran najmoćniji u regiji. Naša sposobnost da nadogradimo dronove je nezaustavljiva”, poručio je Abdolrahim Musavi.

Više u GLOBUS

To Top