Connect with us

 

FIFA ne odustaje od ideje da se SP igra svake dvije godine: Ekonomski učinak je pozitivan za sve

Foto: ABC color

SPORT

FIFA ne odustaje od ideje da se SP igra svake dvije godine: Ekonomski učinak je pozitivan za sve

Uprkos brojnim kritikama koje stižu sa svih strana, Međunarodna nogometna federacija (FIFA) ne odustaje od ideje uvođenja svjetskog prvenstva svake dvije godine.

“Svjetsko prvenstvo svake dvije godine nije moj zahtjev, već je Kongres tražio studiju izvodljivosti. Napravili smo vrlo ozbiljnu studiju, sa sportske tačke gledišta sve funkcionira, a ekonomski učinak je pozitivan za sve.”

Tako je u mikrofon Radio Anch'io sporta na prvom programu Raia kazao predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

“U Evropi postoji jaka opozicija, u Italiji, Španiji i Engleskoj se živi Svjetsko prvenstvo svake sedmice s najboljim igračima svijeta, ali u ostatku svijeta to ne postoji,” dodao je prvi čovjek svjetskog nogometa.

Infantino je istaknuo kako je 166 zemalja članica zatražilo studiju izvodivosti.

“Pretpostavke moraju biti jasne, 88 posto zemalja, čak i većina evropskih, tražilo je studiju. Napravili smo vrlo ozbiljnu studiju koja pokazuje da bi sa sportske tačke gledišta sve funkcioniralo, bilo bi manje reprezentativnih utakmica, ali više značajnih“, kazao je Infantino nastavivši:

“Mnoge zemlje u svijetu nemaju sreću igrati Svjetsko prvenstvo, samo 32 od 211 zemalja. Kada je odlučeno da se SP igra svake četiri godine prije 100 godina nogomet je igralo 40 zemalja u svijetu, danas ih ima više od 200 i to se mora uzeti u obzir.”

 

Više u SPORT

To Top