Connect with us

 

Ne ponižavajte Lanu Pudar

BiH

Ne ponižavajte Lanu Pudar

Plivački uspjesi Lane Pudar, koja po najvećim globalnim takmičenjima predstavlja Bosnu i Hercegovinu, ravni su onima koje je u tom sportu postizao Michale Phelps. I, veći. Mnogo veći.

Američki plivač, sa američkom potporom, pasošem, resursima, tehnologijom, institutima, ishranom, milionskim ugovorima i globalnom medijskom pažnjom.

Lana Pudar,  sa  Vladom Hercegovačko-neretvanskog kantona i premijerom Nevenkom Hercegom. Mostarom bez bazena sa dva komunalna peduzeća.

A, moglo bi se štošta reći o sportskom opusu Nevenka Hercega. Ma mnogo toga. Doduše, ne u plivanju, nego u rukometnom sportu, gdje je nekada vršio najviše funkcije.  Bio je predsjednik Rukometnog saveza BiH, kao i član Olimpijskog odbora. O Nevenkovom angažmanu u rukometu treba pitati rukometaše. Nemaju  godinama niti ID broj. Imaju dugove i blokirane račune.  Nismo zapazili neku značajnu aktivnost Nevenka Hercega u Olimpijskom komitetu. Možda pitati u OK BiH?! Ne bi da se ogriješimo od čovjeka. Ostavlja, evo, Nevenko tragove i u plivanju.

Ovo javno seljakanje i skupljanje podrše za Lanu, deset po deset i to uz obavezu da Lana treba da dodje, stane pred kamere, stišče ruke i dijeli osmjehe.

Takav prijem su već najavili u režiji Vlade Federacije i  resorne ministrice Zore Dujmović, koji će nagraditi Lanu sa 10.000 KM.

Utrkuju se i i pojedine močne privatne kompanije, čiji je obrt multimilionski.  Ali i oni mašu  sa  kuponima  od deset. Njima se ima manje za zamjeriti. Njihove obaveze nisu pod moranje. Ipak, slikanje sa svjetskom klasom, u svijetu marketinga, košta više od 5.000 EUR. Tako da to više i nisu obaveze, nego jeftini marketing.  Lanine pripreme koštaju stotine.

Realno, vlade, političari, kompanije, dobiju vrlo jeftinu reklamu za 10.000 KM.

Poručujemo, nemojte iskorištavati naše super dijete. Raspitajte se o cijenama na globalnom tržištu, kao što znate za cijene struje i nafte.

Lana vrijedi mnogo više.

Uz to, stiče se vrlo ružan ukupni dojam o  načinu prikupljanja i metodi dodjele sredstava. Zašto vlade, općine, političari, sponzorke ugovore sa Lanom  ne urade u diskreciji ili sa njenim menadžerom ili roditeljima?  Pogovoto kada je riječ o relativno malim donacijama.

Zašto ne čuvaju  privatnost naše sjajne plivačice?

Ne ponižavajte Lanu Pudar.

Nije Lana Pudar “sergija” sportista. Donijela je medalju u plivanju, bez bazena. Ali, ne tjerajte je sada da ide od prijema do prijema, stišče ruke i slika se sa političarima i mecenama bez maski.

Pomoć privatnog sektora je dobro došla. Ali, zna se kako se sklapaju ozbiljni poslovi i sponzorki ugovori. Kanite se otprintanih čekova na formatima školske table. Lana marketinški vrijedi puno više od 5.000 Eura.

A Vladi HNK i Nevenku Hercegu, starom  sportskom radniku, neka posluži na čast.

Sjetit ćemo se samo rukometnog opusa, zato mu ne dajte u plivanje.

(club.ba)

Continue Reading
Možda će vas zanimati...

Više u BiH

To Top