Connect with us

 

Gdje će Rusmir Cviko – Željo, Fudbalski savez BiH ili inostranstvo?

SPORT

Gdje će Rusmir Cviko – Željo, Fudbalski savez BiH ili inostranstvo?

Rusmir Cviko, trofejni bosanskohercegovački trener, glavni je kandidat za poziciju tehničkog direktora za nacionalne selekcije u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine.

Ambiciozni trener trebao bi biti rješenje za naredne četiri godine, u periodu kada bi Zmajevima kao cilj trebali biti plasmani na velika takmičenja – svjetska i evropska prvenstva. Istovremeno, trebao bi nastaviti kontinuitet podmlađivanja državnog tima (stručni štab A reprezentcije u kojem je Cviko bio prvi trener je uveo nekoliko mlađih igrača – Anel Ahmethodžić, Dennis Hadžikadunić, Amir Hadžiahmetović…).

Saznajemo da su već ostvareni kontakti i obavljeni preliminarni razgovori, ali još ništa nije zvanično dogovoreno.

– Razgovaramo, ali još nije dogovoreno. Razmišljam, jer imam i neke ponude iz Saudijske Arabije, čekam da vidim kakva će biti situacija u Kini jer koronavirus diktira situaciju. Sve je otvoreno, uskoro bi se moglo znati više informacija – zagonetan je Cviko.

Trener sa UEFA Pro licencom radio je u Željezničaru gdje je osvojio pet trofeja (tri šampionske titule i dva pehara u Kupu BiH). Nakon toga otišao je u Kinu i sa puno uspjeha vodio je dva prvoligaška kluba – Hakka i Dalian. U Kini mnoga velika fudbalska imena zarađuju hljeb, tamo se cijeni samo rezultat, a Cviko je u najmnogoljudnijoj zemlji radio tri i po godine, što dovoljni govori o njegovim kvalitetama.

Kinezi su već odavno fudbal shvatili kao biznis. Ako nema rezultata, nema ni saradnje… Osjetili su to na svojoj koži mnogi velikani, među kojima i slavni Fabio Capello. Cviko se ravnopravno nosio sa trenerskim imenima kao što su Sven-Goran Eriksson, Ciro Ferrara, Clarence Seedorf, Juan Caro Lopez, Dragan Stojković Piksi, Jordi…

Nadamo se da će Savez povući pravi potez i angažovati Cviku, koji po svim referencama zadovoljava kriterije. Kao što smo i ranije pisali problem može predstavljati samo dužina ugovora. Već ranije kruže priče kako je Cviko glavni kandidat za preuzimanje vruće klupe FK Željezničar, najtrofejnijeg kluba u BiH, s kojim je već ranije bilježio sjajne rezultate.

Continue Reading
Možda će vas zanimati...

Više u SPORT

To Top