Connect with us

 

Turska zabrinuta: Zaključci NSRS-a izazov su miru i stabilnosti na Balkanu i u cijeloj Evropi

FOTO: AA

VIJESTI

Turska zabrinuta: Zaključci NSRS-a izazov su miru i stabilnosti na Balkanu i u cijeloj Evropi

Turska je uvijek bila na čelu napora za održavanje mira i širenje prosperiteta na Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini, odgovor je glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske ambasadora Tanjua Bilgiça na upit u vezi sa odlukama Narodne skupštine Republike Srpske, jednog od dva entiteta u Bosni i Hercegovini.

Kao i svi prijatelji Bosne i Hercegovine, i mi dijelimo zabrinutost u vezi odluka donesenih na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 10. decembra 2021. godine.

Smatramo da su navedene odluke entitetske Skupštine štetne za ustavno-pravni okvir, a samim tim i za mirnu i prosperitetnu budućnost građana Bosne i Hercegovine koju oni više od svega zaslužuju. Ova situacija istovremeno predstavlja i izazov miru i stabilnosti na Balkanu i u cijeloj Evropi.

Zajedno s međunarodnom zajednicom nastavit ćemo činiti napore da se Bosna i Hercegovina što prije vrati na svoju stvarnu agendu, na put ekonomskog razvoja. U tom smislu, pozivamo one koji će snositi odgovornost za nanošenje štete miru i prosperitetu da se pridržavaju ustavnog i zakonskog okvira i pribjegnu dijalogu umjesto jednostranim akcijama. Turska je odlučna da snažno podrži suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine – navodi se iz Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske.

(Faktor.ba)

 

Continue Reading
Možda će vas zanimati...

Više u VIJESTI

To Top