Connect with us

 

Kuda ide energetski sektor??? Zna li neko?

Istinomjer

BIZNIS

Kuda ide energetski sektor??? Zna li neko?

Očuvanje energetskog suvereniteta je bio argument onima koji su se protivili zahtjevima rudara, kao i onima koji su ih podržali. Protivnici su uvjeravali da će se ispunjavanjem zahtjeva ugroziti ovaj suverenitet, dok se s druge strane tvrdilo da će se to desiti ako se oni ne ispune.

Koliko je ovo utemeljen argument?

FBiH ima energetski suverenitet, ali je on prljav, opasan po zdravlje i mnogo košta. Počiva na dvije javne elektroprivrede koje skoro imaju monopol na energetskom tržištu uprkos tome što je počela njegova liberalizacija.

Energetski sektor upravljan politikantstvom

Obje elektroprivrede imaju mnogo radnika te se dugo sumnjalo da je veliki broj njih bespotreban. Da to zaista jeste tako potvrdio je prošle sedmice direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) Admir Andelija obraćajući se entitetskim parlamentarcima. Naglasio je da višak radnika postoji u administraciji rudnika. Međutim, prema njegovim riječima, fali rudara.

Također je sumnja da se u energetskom sektoru nezakonito i nepotistički zapošljava te da takvo zapošljavanje nije izostalo ni u rudnicima. Vrlo je izgledno da se to dešava, a jedan od ciljeva jeste stvaranje, odnosno proširivanje glasačke baze. To je svojstveno svakoj stranci koja je vladajuća ili koja je to bila.

Time je energetska politika kroz javna preduzeća dominantno oblikovana politikantstvom, tj. ličnim i stranačkim interesima. Razlog više za ovakav zaključak jesu i upozorenja pojedinih da je federalna vlast omogućila zakonsku zloupotrebu korištenja obnovljivih izvora energije.

Tvrdi se da postoje privilegirani proizvođači struje iz obnovljivih izvora energije. Privilegirani su, jer se navodi da su bliski vladajućima. Oni dobijaju poticaje za ovakvu proizvodnju električne energije, a poticaji se prikupljaju preko računa za struju koje plaćaju građani i privrednici.

Energetski suverenitet na štetu građana

Federalna vlast već dugo ne prihvata izmjene zakona o obnovljivim izvorima energije. Direktor Energetske zajednice (EEZ) Janez Kopač je u martu ove godine poručio nadležnim u ovom entitetu da usvoje novi zakon kojim bi se omogućilo da što veći broj građana bude u mogućnosti da u svojim domaćinstvima iz obnovljivih izvora energije proizvodi struju. To se prije svega odnosi na solarnu energiju, a čime bi sama domaćinstva bila u mogućnosti ne samo da proizvode i kupuju struju, već i da je prodaju. Riječ je o “prosumer” (proizvođač/potrošač) konceptu. Time bi se doprinijelo da svako domaćinstvo bude što više energetski nezavisno.

(klix)

Continue Reading
Možda će vas zanimati...

Više u BIZNIS

To Top