Connect with us

 

Pripremite kuću za zimu: Provjerite prozore, brave i krov

Foto: Pinterest

LIFESTYLE

Pripremite kuću za zimu: Provjerite prozore, brave i krov

Zima donosi niže temperature koje kada padnu ispod nule mogu uzrokovati mnogo problema poput začepljenih oluka, zaleđenih brava ili pucanja cijevi. Zbog toga se preporučuje sezonski pregled i priprema izloženih dijelova vašeg doma kako bi zimska sezona prošla što lakše.

Hladno vrijeme, led i snijeg mogu nanijeti pravu štetu vašem domu – osim ako ne odvojite vrijeme da ga pripremite prije nego što hladnoća zavlada. Ispunjavanje predloženih stavki na listi efikasno će pripremiti vaš dom i učiniti vaše prebivalište mnogo ugodnijim kada živa na termometru padne.

Sami pad temperatura zahtijeva dodatno utopljavanje vašeg doma, što grijanjem, što izolacijom prozora i cijevi, ali i odabirom komada namještaja.

Utoplite prozore

Prozirne tanke zavjese su u trendu i savršene su za ugodno ljetno vrijeme, ali nisu tako dobre u održavanju topline i hladnoći. Razmislite o ulaganju u nekoliko slojevitih ili izoliranih zavjesa ili paravana. Također, komplete za izolaciju prozora možete kupiti online.

Koristite slojevite teksture

Razmislite o plišanom somotu, udobnim pletenim komadima i toplim naznakama drveta ako planirate preuređenje ove zime. Čak i samo nekoliko novih jastuka može napraviti veliku razliku kada pokušavate stvoriti ugodan prostor u kojem ćete provoditi mnogo više vremena nego ljeti.

Izolirajte cijevi

Svaka izložena cijev koja se proteže duž zida ili se nalazi u negrijanom području predstavlja potencijalnu opasnost. Voda unutra može se smrznuti i uzrokovati pucanje cijevi kada temperatura padne ispod nule. Lako ih je zaštititi izolacijom koju možete pronaći u prodavnicama namijenjenim za prodaju kućne opreme.

Očistite oluke

Ako su začepljeni lišćem, voda se može smrznuti u veliku, ledenu masu, koja bi mogla oštetiti krov. Uzmite visoke ljestve i radne rukavice i izvadite ostatke kako bi voda mogla oticati. Usisivač za lišće može ubrzati stvari, ali ćete možda i dalje morati koristiti ruke da završite posao.

Provjerite krov

Sigurno ne želite da saznate da vam krov prokišnjava nakon prvog snijega. Pregled krova može vam pomoći da uočite sve potencijalne probleme.

Spriječite zamrzavanje brava na vratima

Ako ste ikada imali ovaj problem ili živite u posebno hladnoj klimi, poprskajte malo grafitnog maziva u prahu u svaku bravu vrata (gdje ide ključ), a zatim okrenite ključ u bravi. Prašak (prodaje se u trgovinama) podmazuje igle unutar brave kako bi se spriječilo lijepljenje. Uradite ovo jednom u sezoni.

(Klix.ba)

Continue Reading
Možda će vas zanimati...

Više u LIFESTYLE

To Top