Connect with us

 

LIFESTYLE

ZDRAVA ISHRANA

Šta biste trebali jesti za doručak kako biste povećali produktivnost i fokusiranost?

Uz pomoć nekoliko namirnica koje ćete jesti kao doručak možete povećati produktivanost i fokusiranost tokom ostatka dana.

Na prvom mjestu su jaja, koja su naročito korisna zato što sadrže holin. On je neurotransmiter acetilkolina, koji ima važnu ulogu u razvijanju sposobnosti boljeg pamćenja. Iz tog razloga su kuhana, pržena jaja ili kajgana idealna opcija za “jačanje” mozga.

 

Dimljeni losos je daleko jedan od najzdravijih izvora proteina koji možete uključiti u doručak. Osim proteina, losos sadrži i esencijalne omega-3 masnih kiselina koje mogu biti od koristi za moždane funkcije, piše magazin Eat This, Not That.

Konzumiranje ovih kiselina tokom trudnoće dobro djeluje na mentalni razvoj bebe. Dodatna istraživanja pokazala su da je nedostatak omega-3 masnih kiselina povezan s pogoršanjem kognitivnih performansi. Losos možete jesti sa hljebom od cjelovitog zrna i sirnim namazom.

Orahe biste također trebali uključiti u doručak jer sadrže omega-3 masne kiseline i polifenolna jedinjenja, koja imaju antioksidativna i protuupalna svojstva. Istraživanja sugeriraju da prehrana koja sadrži orahe može imati pozitivan utjecaj na pamćenje i sposobnost učenja i smanjiti rizik od razvoja kognitivnog oštećenja. Orasi se mogu dodati u smoothie ili zobene pahuljice.

Zelje i kupus su isto tako korisni za “jačanje” mozga. Ovo zeleno pomaže u poboljšanju kognitivnih sposobnosti u starijoj dobi.

Više u LIFESTYLE

To Top