Connect with us

 

Erdogan sutra u BiH dovodi pola turske vlade

Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske (Foto: F. K./Klix.ba)

VIJESTI

Erdogan sutra u BiH dovodi pola turske vlade

Zajedno sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom sutra, 6. septembra, u Bosnu i Hercegovinu doći će više ministara iz vlade ove države.

Kako su saopćili iz Parlamenta Bosne i Hercegovine, u delegaciji bit će ministar vanjskih poslova Mevltt Cavusoglu, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar industrije i tehnologije Stafa Varank, ministar poljoprivrede i šumarstva Vahit Kirisci, ministar trgovine Mehmet Mus, ministar saobraćaja i infrastrukture Adil Karaismailoglu, zamjenik predsjednika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) Omer Celik, zamjenik predsjednika AKP-a, parlamentarac ove stranke ispred Grada Burse Efkan Ala, predsjednik Parlamentarne grupe prijateljstva Turske i Bosne i Hercegovine Refik Ozen i ambasador Turske u Sarajevu Sadik Babur Girgin, prenosi klix.

Erdogan će sa ovom delegacijom posjetiti i Srbiju i Hrvatsku.

Dolazak velikog broja ministara zajedno sa turskim predsjednikom govori da će posjeta značiti i šansu za dogovaranje privredne saradnje ili neke investicije.

Ipak, treba naglasiti da Erdogan u BiH, ali i zemlje regije dolazi u jeku predizborne kampanje, ali i još uvijek neriješene priče o izbornom zakonu BiH te se može očekivati usmjeravanje priče u pravcu traženja Erdoganove podrške za nametanje izbornog zakona. To se prije svega odnosi na njegovu posjetu Hrvatskoj.

Međutim, Turska u PIC-u predstavlja zemlje Islamske konferencije, a kako Klix.ba saznaje ta grupa zemalja podržava tehničke izmjene izbornog zakona, ali ne i nametanje političkog dijela u ovom trenutku.

Turska je ranije pokazivala interesovanje za organiziranje tzv. kvadrilaterale u kojoj bi učestvovali predstavnici BiH, Hrvatske i Srbije uz Tursku.

Posljednji put u Bosnu i Hercegovinu je posjetio prošle godine.

Više u VIJESTI

To Top