Connect with us

 

Rusija u napadima u Ukrajini uništila i oštetila 183 religijska objekta

Izvor: Satelitski snimak uništene crkve u južnoj Ukrajini (Maxar Technologies/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS )

VIJESTI

Rusija u napadima u Ukrajini uništila i oštetila 183 religijska objekta

Od 24. februara kada je počela ruska agresija na Ukrajinu do 23. jula uništeno ili oštećeno je 183 vjerskih lokaliteta u 14 regija, izvjestila je Državna služba Ukrajine za etnopolitiku i slobodu savjesti.

Prema izvještaju ove državne ukrajinske službe u ruskim napadima uništene su crkve, džamije, sinagoge, obrazovne i administrativne zgrade ukrajinskih vjerskih zajednica.

Od ukupno 183 uništena ili oštećena objekta pet pripada jeverskoj zajednici, pet muslimanskoj dok su ostali dio neke od kršćanskih zajednica. Od toga 22 pripadaju protestantskim zajednicama, 19 Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, tri Rimokatoličkoj crkvi i dva Grčkokatoličkoj crkvi.

127 od svih 173 kršćanska mjesta koja su u potpunosti ili djelomično uništena ruskim napadom pripadaju Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi (UOC).

Prema Statutu UPC koji je bio na snazi ​​do 27. maja 2022. gdoine ovo je formalno pripadalo je Ruskoj pravoslavnoj crkvi (RPC) uz visoki stepen autonomije.

Kao rezultat ruskog napada na Ukrajinu i potpore koju je dobio od strane vodstva Ruske pravoslavne crkve, posebno samog patrijarha Kirila. Ukrajinska pravoslavna crkve se 27. maja se distancirala od Moskovske patrijaršije. Prema novom statutu, poglavar Ukrajinska pravoslavna crkva više nije član Sinoda Ruske pravoslavne crkve, Ukrajinska pravoslavna crkva se više ne pridržava odluka Nadbiskupske konferencije Ruske pravoslavne crkve, a izabrani poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve ne treba blagoslov od patrijarha Ruske pravoslavne crkve da započne svoju službu kao poglavar, prenosi klix.

Kao reakcija na ovu odluku UPC, RPC je pripojila parohije UPC na Krimu, kao i niz drugih na privremeno okupiranim područjima.

Najveći broj uništenij ili oštećenih objekata se nalazi u oblastima Donjecka, 45, Luganjska 40, te u oblasti Kijeva 34 i Harkova 25 vjerskih objekata.

Više u VIJESTI

To Top