Connect with us

 

Dodik najavio: Vijeće ministara će sutra donijeti odluku o finansiranju izbora

Foto: I.L./Klix.ba

BiH

Dodik najavio: Vijeće ministara će sutra donijeti odluku o finansiranju izbora

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će Vijeće ministara BiH sutra donijeti odluku o finansiranju izbora po zahtjevu CIK-a.
“Time će biti završena saga u vezi s ovim pitanjem”, napisao je večeras Dodik na svom Twitter nalogu.

Inače, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je pripremila prijedlog koji će sutra biti na kolegiju prije sjednice Vijeća ministara.

Ako Kolegij prihvati taj prijedlog, on će se naći na sjednici Vijeća ministara BiH. Da li će biti usvojen, zaviti od toga hoće li ga blokirati ministar finansija iz HDZ-a Vjekoslav Bevanda.

Ovo će vjerovatno biti zadnja prilika da se osigura novac za održavanje izbora jer čekati proceduru usvajanja budžeta nema smisla, ona je preduga i pitanje je hoće li se budžet i usvojiti.

Brojni domaći i strani zvaničnici osudili su HDZ zbog blokade novca za finansiranje izbora. Mnogi pozivaju visokog predstavnika da nametne odluku i time omogući održavanje izbora, prenosi klix.

Centralna izborna komisija BiH pozvala je ranije Vijeće ministara da na sjednici zakazanoj za sutra u dnevni red uvrsti donošenje odluke o osiguranju finansijskih sredstava potrebnih za sprovođenje izbora 2022. godine i tu odluku usvoji.

Iz CIK-a su istakli da ova komisija za sprovođenje općih izbora zahtijeva 12.568.000 KM, u šta nije uključen redovni godišnji budžet CIK-a.

Više u BiH

To Top