Connect with us

 

Pokvaren Dodikov plan: Džaferović će se uime BiH obratiti Vijeću sigurnosti UN-a

Šefik Džaferović (Foto: T. S./Klix.ba)

VIJESTI

Pokvaren Dodikov plan: Džaferović će se uime BiH obratiti Vijeću sigurnosti UN-a

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović boravit će u službenoj posjeti Ujedinjenim nacijama u New Yorku u periodu od 10. do 12. maja.

U srijedu, 11. maja, predsjedavajući Džaferović će se uime Bosne i Hercegovine obratiti na redovnoj šestomjesečnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN posvećenoj situaciji u BiH, na kojoj će visoki predstavnik Christian Schmitt podnijeti polugodišnji izvještaj o radu, prenosi klix.

Za vrijeme boravka u New Yorku predsjedavajući Džaferović će se sastati sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterresom i predsjednikom Generalne skupštine UN Abdullah Shahidom, kao i sa ambasadorima država članica Vijeća sigurnosti UN, saopćeno je iz Stalne misije BiH u Ujedinjenim nacijama.

Iako je, prema ranijim pisanjima, plan Milorada Dodika bio taj da se pred Vijećem sigurnosti obrati predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, to se nakon što je potvrđeno da Šefik Džaferović putuje u New York, neće dogoditi.

Naime, prema pravilima, na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a se obraćaju funkcioneri “prema hijerarhiji”.

Tako je Dodik planirao da se Tegeltija obrati umjesto ambasadora BiH pri UN-u Svena Alkalaja, jer je predsjedavajući Vijeća ministara BiH više rangiran od ambasadora, no nije računao da će Džaferović ili Komšić otići za New York i tamo stati za govornicu umjesto Tegeltije – prema hijerarhiji, jer su članovi Predsjedništva BiH “iznad” predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Više u VIJESTI

To Top