Connect with us

 

EU parlament označio krivce

(Foto: EPA-EFE)

VIJESTI

EU parlament označio krivce

Dvije ključne stvari blokiraju napredak BiH.

Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta u ranije objavljenom nacrtu izvještaja o stanju u Bosni i Hercegovini izdvojio je nekoliko ključnih parametara koji predstavljaju glavni razlog zbog čega je evropski put države blokiran.

Kao što je ranije pisao Klix.ba, sjednica komiteta zakazana je za 20. april, a izvjestilac Paulo Rangel pripremio je izvještaj koji sadrži šest poglavlja. Izvještaj se odnosi na (ne)funkcionalnost institucija, proces pomirenja, reforme, vladavinu prava, ljudska prava te vanjsku politiku i sigurnost.

Također, u izvještaju se pored šest poglavlja navode i dvije ključne prepreke za Bosnu i Hercegovinu zbog kojih država i dalje ne može ispuniti 14 ključnih prioriteta koje je propisala Evropska komisija.

“Ključni problemi su bojkot i povlačenje iz državnih institucija rukovodstva iz RS-a, prije svega Milorada Dodika i ćorskokak u pregovorima o reformi izbornog zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine. Svi politički akteri moraju se posvetiti izgradnji održive, prosperitetne i mirne budućnosti države. Neuspjesi u reformama izbornog zakona i povratku u institucije i dalje će ometati društveni, ekonomski i euroatlantski napredak što šteti i naporima za pomirenje i nesumnjivo doprinosi jačanju tenzija u zemlji i regiji”, navodi se u izvještaju koji prenosi (klix.ba).

Osim toga, navodi se kako sve dok situacija u zemlji ne bude dovoljno stabilna, dvije poluge međunarodne zajednice u BiH nastavit će svoj rad.

“Nephodno je da se osigura nesmetano funkcionisanje dva međunarodno ovlaštena instrumenta za provođenje mira. To su vojna operacija EUFOR/ALTHEA i civilna izvršna vlast – Ured visokog predstavnika. Izvjestilac priznaje i pozdravlja ulogu EUFOR-a i naglašava važnost obnavljanja mandata u novembru 2022. godine”, navodi se.

 

Više u VIJESTI

To Top