Na novinarsko pitanje da li bi se sastao sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, odgovorio je “u svako doba”.

– Niko ne želi da uzme nešto od Republike Srpske ili srpskog naroda u RS-u. Potreban je razuman pristup. Spreman sam da tome dam svoj doprinos. Mislim da sam poznat kao neko ko ne nameće odluke, već sam jedino naredio da treba da “otvorimo igru” i da molim sve da dođu i igraju – rekao je on.

Komentirajući da li namjerava da svrgne Dodika, kazao je da je čuo da postoje glasine da neko želi da ga hapsi.

– To je glupost. Mogu mu garantovati da nemam namjeru i neću preduzeti ništa čime bih mu ograničio slobodu rada i kretanja. Ali očekujem da možemo da se vratimo za pregovarački sto. Ne možete tražiti dijalog i imati samo monolog. Imam utisak da je Dodik prijatelj monologa. Vratite se i zaustavite vrijeđanje bilo koga, bilo gdje. Vratimo se temi – kazao je Schmidt.

Govoreći o razgovoru koji je danas imao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao je da su razgovarali o brojnim stvarima, ali da ne želi da govori o detaljima.

– Moj utisak je da svi u Evropi treba da shvate da je Srbija veoma važna zemlja posebno u ovo doba. Kandidatura za članstvo Srbije u EU je veoma važna. Lično bih želio da vidim Srbiju kao dio evropske zajednice – rekao je Schmidt u intervjuu Tanjugu, prenose Nezavisne.

Upitan za ulogu Vučića i Srbije u stabilizaciji BiH, ukazao je da svakako ima utjecaja, ali da o stvarima u BiH odlučuju njeni građani, to jest njihovi izabrani predstavnici.

– Kao predstavnik međunarodne zajednice ne želim da preuzimam odgovornost. Odluka je na izabranim političkim predstavnicima građana ili onima koji će biti izabrani u oktobru – poručio je Schmidt.

On je naglasio da u BiH utjecaj nema samo EU, već ima i igrača izvan Unije što čini stvari komplikovanijim.

– Ne vidim da postoji opasnost od rata u BiH, ali vidim da je potrebno da se radi na smanjenju tenzija – naglasio je on.