Međutim, novi, možda i teži udarac dobio je u nastavku zasjedanja kada se suočio sa nedostatkom srpskog jedinstva na koji se često poziva i na osnovu kojeg pokušava izgraditi ulogu srpskog vožda u BiH.

Naime, na Dodikov zahtjev NSRS se jučer izjašnjavao o pet, za njega, štetnih odluka po vitalne interese RS-a na sjednici Predsjedništva BiH održanoj 31. marta.

Dodik je tada stavio veto na pet odluka, a jučer nije imao neophodnu dvotrećinsku većinu u NSRS-u. Izostala je podrška opozicionih srpskih zastupnika i tako su odluke koje se tiču Centralne izborne komisije BiH i međunarodnog testiranja učenika stupile na snagu.

Ovim je, nema sumnje, dodatno uzdrmana Dodikova pozicija. Senad Bratić, zastupnik Koalicije Zajedno za BiH u NSRS-u, u izjavi za Faktor podsjeća da je ovo već drugi put zaredom kako srpska opozicija okreće leđa Dodiku kad su u pitanju “vitalni interesi RS-a”.

– Dodiku se ovo dešava već drugi put zaredom. Opozicija iz reda srpskih stranaka u NSRS-u očigledno pravi otklon od retrogradne politike Dodika i njegove koalicije. Ne žele pratiti koncept koji ništa dobro ne može donijeti nikome u BiH. Dodik je doživio dva teška poraza, a čeka ga i treći, od naroda na izborima – kaže Bratić.