Connect with us

 

Šta su britanske sankcije Dodiku i Cvijanović

Foto: Arhiv/Klix.ba

BiH

Šta su britanske sankcije Dodiku i Cvijanović

Velika Britanija danas je stavila na “crnu listu” člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednicu entiteta Republika Srpska Željku Cvijanović.

Zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, potkopavanja institucija Bosne i Hercegovine, negiranja genocida i veličanja presuđenih veličanja ratnih zločinaca funkcionerima SNSD-a su od danas zabranjena putovanja u Veliku Britaniju i zamrzava im se imovina, kao i poslovanje sa britanskim državljanima.

  • podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom karakteru ili ustavnom poretku BiH,
  • njenom miru, stabilnosti ili sigurnosti,
  • spriječavaju implementaciju Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma,
  • ili bilo koje drugo djelovanje, politike ili aktivnosti koje podrivaju Opšti okvirni mirovni sporazum.

Zapljena imovine sprečava bilo kog britanskog građanina, ili kompaniju u Ujedinjenom Kraljevstvu, da putem finansijskih ili drugih ekonomskih resursa u posjedu ili pod kontrolom sankcionisane osobe na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva, radi sa tom osobom.

Zabrana putovanja znači da sankcionisanoj osobi mora biti zabranjen ulaz ili ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, s uslovom da osoba nije obuhvaćena odjeljkom 8B Zakona o imigraciji iz 1971. godine.

Iz Vlade Velike Britanije je saopćeno da radeći u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim partnerima koji imaju isto mišljenje, se nadaju da će današnje sankcije potaknuti druge države da primjene slične restriktivne mjere koje političare pozivaju na odgovornost za njihovo destabilizirajuće i opasno ponašanje. (klix)

Continue Reading
Možda će vas zanimati...

Više u BiH

To Top