Connect with us

 

Bajden: Opredijeljeni smo da završimo integraciju zapadnog Balkana u evropske institucije

FOTO: AGENCIJE

VIJESTI

Bajden: Opredijeljeni smo da završimo integraciju zapadnog Balkana u evropske institucije

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden (Joe Biden) istakao je da su njegova zemlja i Njemačka opredijeljeni da dovedu do kraja proces integracije zapadnog Balkana u evropske institucije i da tako ostvare cjelovitu, slobodnu i mirnu Evropu, javlja Anadolija.

Bajden se u Vašingtonu susreo s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz), a nakon sastanka je istakao da su imali izuzetno konstruktivan razgovor te je dodao da će i dalje raditi na jačanju savezništva i opsežnog partnerstva SAD i Njemačke.

Bajden i Šolc su najviše pažnje posvetili ruskoj prijetnji prema Ukrajini. Dvojica lidera su istakla kako traže diplomatsko rješenje situacije.

– Jasno smo stavili do znanja da smo spremni da nastavimo razgovore u dobroj vjeri s Rusijom. Njemačka je također bila lider u guranju deeskalacije tenzija i podsticanju dijaloga kroz normandijski format. Ali ako Rusija odluči da dalje napadne Ukrajinu, mi smo zajedno spremni i cijeli NATO je spreman. Danas smo kancelar i ja razgovarali o našoj bliskoj saradnji i razvili snažan paket sankcija koje će jasno pokazati međunarodnu odlučnost i nametnuti brze i teške posljedice ako Rusija naruši suverenitet Ukrajine i njen teritorijalni integritet -rekao je Bajden.

SAD i Njemačka bliski prijatelji

On je kazao da su razgovarali i o izazovima za međunarodni poredak koji dolaze iz Kine, Rusije i drugih konkurenata koji teže neliberalnijim budućnostima. Dodao je da se s kancelarom Šolcom složio da rade zajedno kako bi osigurali da pravila i principi koji regulišu nove tehnologije budu usmjereni na unapređenje slobode mogućnosti, a ne represije ili autoritarnosti.

Jedna od tema susreta je bio i zapadni Balkan, o čemu je Bajden govorio nakon sastanka.

– Također smo potvrdili našu opredijeljenost da kompletiramo posao integracije zapadnog Balkana u evropske institucije i da konačno ostvarimo Evropu koja je cjelovita, slobodna i u miru – poručio je Bajden.

Dalje je kazao da su SAD i Njemačka bliski prijatelji i saveznici na različitim međunarodnim platformama i na bilateralnom nivou i da ne postoji pitanje od globalnog značaja u kojem Njemačka i Sjedinjene Države ne rade zajedno.

Ozbiljne posljedice i sankcije

Njemački kancelar Šolc je izrazio zadovoljstvo prvom posjetom Vašingtonu te je dodao da je dobro da je u ovom teškom periodu imao priliku razgovarati s američkim predsjednikom Bajdenom.

On je kazao da Njemačka, SAD i NATO saveznici ne mogu šutjeti na ruske prijetnje spram Ukrajine, jer nagomilavanje ruske vojske na ukrajinskoj granici predstavlja sigurnosnu prijetnju i za Evropu.

– Vrlo smo jasno rekli da bi ruska agresija na Ukrajinu bila praćena ozbiljnim posljedicama i sankcijama. Dakle, bit će visoka cijena za Rusiju. Ovo je vrlo jasna poruka. Svi su to shvatili. Mislim da je ova poruka iznova i iznova razjašnjena, tako da je čak i Rusija sada shvatila poruku – poručio je Šolc.

On je dalje kazao da je važno iskoristiti i sva raspoloživa diplomatska sredstva, što uključuje i nastavak razgovora između Vašingtona i Moskve.

Avaz/Anadolia

Više u VIJESTI

To Top