Connect with us

 

Plete se mreža oko Dodika

FOTO: AVAZ

VIJESTI

Plete se mreža oko Dodika

Sankcije, vjerovatno, neće biti ograničene samo na Dodika i njegove saradnike

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država proširilo je sankcije predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku.

Kao razlozi za uvođenje sankcija između ostalog se navode podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući jednostrani pokušaj preuzimanja nadležnosti države Bosne i Hercegovine, te koruptivne radnje koje podrazumijevaju zloupotrebu vlasti za lično bogaćenje.

Ekonomski udar!

Visoki zvaničnik ministarstva finansija SAD u srijedu je, u razgovoru s bh. novinarima, detaljnije pojasnio šta navedene sankcije podrazumijevaju. Prema njegovim riječima, svi koji sarađuju ili bi nastavili sarađivati s Miloradom Dodikom i tako doprinositi njegovom političkom djelovanju ili koruptivnim radnjama sebe bi doveli u veliki poslovni rizik i sami bi mogli snositi posljedice zbog svojih odluka.

Na metu sankcija je kao privredni subjekt dospjela Alternativna televizija iz Banje Luke upravo jer ih je, kako je navedeno u obrazloženju, iako nije njihov vlasnik, Dodik koristio za širenje svog nacionalističkog narativa, obračun s političkim neistomišljenicima, direktno se miješao u uređivanje programa, a također je navedeno i da su putem ove televizije omogućavane koruptivne radnje povezane s Dodikom.

Osim ministarstva finansija SAD, Stejt department je prekjučer uveo sankcije Dodikovom savjetniku i bivšem predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji te predsjedniku Partije demokratske akcije Mirsadu Kukiću.

Naravno, jasno je da je ovo samo dio sankcija te da bi u narednim danima trebala biti objavljena nova imena sankcioniranih.

U javnosti je već isplivalo da bi se na listi sankcija trebala naći još 52 fizička i pravna lica povezana s Miloradom Dodikom.

Prava opasnost za Dodika i njegovo okruženje prijeti od ekonomskog dijela sankcija. Biti partner i sarađivati s Miloradom Dodikom dovelo bi vas u ozbiljan rizik da vam vrata zapadnih tržišta i zapadnih kompanija ostanu zatvorena, što sa sobom nužno vodi u enormne finansijske gubitke i poslovni krah.

Okretanje leđa!

Drugim riječima, poslovno ili politički sarađivati, ili na bilo koji način podržavati Milorada Dodika, automatski bi vas moglo otjerati u izolaciju, ekonomsku propast ili čak u to da i sami postanete predmet sankcija.

Naravno, sankcije, vjerovatno, neće biti ograničene samo na Dodika i njegove saradnike.

Činjenica da i u rukovodstvima druga dva naroda postoji čitav niz političara i pojedinaca koji se već godinama dovode u vezu s korupcijom navodi na pretpostavku da će spisak biti proširen i na pojedince iz FBiH, kao što primjer Kukića već dokazuje.

A to bi iz temelja moglo prodrmati i okrenuti društvo i političku scenu u BiH, tj. dovesti do efekta da najbližim političkim partnerima i saradnicama Milorada Dodika i drugih lidera u BiH ta saradnja uskoro postane neisplativa.

Dvije vrste!

Sankcije koje objavljuje američko ministarstvo finansija, odnosno Ured za kontrolu strane imovine (OFAC), a na kojima se od srijede nalaze Milorad Dodik i ATV, fokusirane su na imovinu. S druge strane, sankcije koje objavljuje Stejt department, a na kojoj su od srijede i Mirsad Kukić (predsjednik PDA) te Milan Tegeltija, podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD, odnosno zabranu izdavanja viza.

(avaz.ba)

Continue Reading
Možda će vas zanimati...

Više u VIJESTI

To Top