Connect with us

 

Saudijac oženio bivšu suprugu vlastitog oca

Al arabiya

LIFESTYLE

Saudijac oženio bivšu suprugu vlastitog oca

Prije šest godina Saudijac  je oženio ženu bez  znanja da je gospođa bila supruga njegovog oca. Deset godina prije sklapanja braka, ona se tajno udavala za njegovog oca.

Abdulah Al Mutlak, savjetnik na Saudijskom kraljevskom sudu, savjetovao je da se izvrši razvod, jer je brak bio sklopljen  protiv islamskog prava. Sin je bio u rodbinskim vezama sa suprugom. Ona mu je bila maćeha.

Otac i sin nisu znali za sklopljene brakove, jer su obojica sklopili tzv. misjar brak.

Otac je sklopio misjar brak prije nego je istu ženu oženio njegov sin.  Sin  se zaljubio u bivšu očevu  ženu i vjenčao je,  također pod uslovima misjar braka.

Otac i sin su krili brak od porodice.

Nakon što je sin odlučio da predstavi “tajnu” suprugu i djecu porodici,  otac je odlučio da prekine šutnju, te je priznao da je ona ranije bila njegova supruga.

Šta je misjar brak?

Misjar brak je vrsta bračnog ugovora, koja ženi dozvoljava određena ugovorena prava, te “posjete” muža.

Za žene koje prihvate takvu vrstu ugovora to znači “bolje išta nego ništa”. Takvi brakovi su dio sunijskog islama.  U njima  muškarci preuzimaju određene finansijske, kao i obavezu da provode određeno vrijeme sa suprugom i  druge “zadatke”  iz ugovora.

Očito je da se u arapskom svijetu, pojedinci koriste slobodnijim tumačenjem šerijatskih pravnih normi, koje evo, može da ima i neugodne posljedice.

Nemamo informacije o sličnim sutuacijama u Bosni i Hercegovini, ali nikad ne reci, nikad.

 

(Club.ba)

 

 

 

Continue Reading

Više u LIFESTYLE

To Top