Connect with us

 

Turković se sastala s Lavrovom: Rusija podržava integritet BiH, ali koplja se lome na OHR-u

(Foto: Screenshot)

VIJESTI

Turković se sastala s Lavrovom: Rusija podržava integritet BiH, ali koplja se lome na OHR-u

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i šef diplomatije Ruske Federacije Sergej Lavrov sastali su se danas u Sočiju, gdje su razgovarali o odnosima dviju zemalja, ali i aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini

Ministar vanjskih poslova Rusije je na konferenciji za medije naglasio kako je razgovor bio iskren i prijateljski te da dolazi u trenutku 25. godišnjice diplomatskih odnosa između Ruske Federacije i BiH.

“Govorili smo o oko 12 nacrta sporazuma između dvije zemlje, otvaranju kancelarije Ruske ambasade u Banjoj Luci. Ekonomska i trgovinska veza je veoma važna. Rusija je jedan od vodećih trgovinskih partnera Bosne i Hercegovine. Sretan sam što je sve više građana BiH zainteresovano za studiranje na ruskom jeziku, proučavanje ruske kulture i ruske historije i povećat ćemo naredne godine broj školarina za građane BiH koji žele studirati u Rusiji za 50 posto”, rekao je Lavrov u uvodu press konferencije.

Nakon toga ruski šef diplomatije se osvrnuo na situaciju u Bosni i Hercegovini te je naglasio kako Rusija podržava nezavisnu Bosnu i Hercegovinu te njen teritorijalni integritet i suverenitet.

“Izražavamo našu podršku za Dejtonski mirovni sporazum te temeljne principe nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, jednakopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Utjecaj vanjskih faktora i vođenje države izvana je nedopustivo”, rekao je Lavrov.

Lavrov je još jednom naglasio kako se Rusija zalaže za zatvaranje Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) te se osvrnuo na rad Christiana Schmidta.

“Trenutni visoki predstavnik Christian Schmidt nije neko ko je legitiman i ne predstavlja konsenzus između tri naroda, a nije ni priznat od Vijeća sigurnosti UN-a. Uslove za zatvaranje OHR-a trebaju provoditi narodi u BiH, a ne visoki predstavnik. Rusija će podržati taj scenarij, ali i sve što doprinosi stabilizaciji i naši partneri znaju to”, pojasnio je Lavrov

Turković: “Rusija podržava integritet BiH”

S druge strane, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković zahvalila se u uvodnom dijelu konferencije Sergeju Lavrovu na činjenici da je Rusija 1992. godine priznala suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

“Predsjedništvo BiH je dalo saglasnost za otvaranje kancelarije Ruske ambasade u Banjoj Luci. Očekujemo i donošenje odluke o otvaranju kulturnih ureda u Bosni i Hercegovini. Konstatovali smo da je saradnja dvije zemlje na zadovoljavajućem nivou, ali da je treba poboljšati. Rusija se nalazi na listi najvećih investitora u BiH i važan je energetski partner za nas. Bh. tržište u odnosu na rusko je malo te je zbog toga i deficit veći. Pronaći ćemo način za veći izvoz iz BiH u Rusiju, što bi svakako pomoglo ekonomiji”, rekla je Turković.

Ona je također naglasila kako je tokom sastanka razgovarano i o mogućnosti da se naredne godine originalna Povelja Kulina bana izloži u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Na kraju se Turković osvrnula i na dio sastanka koji se odnosio na situaciju u BiH.

“Kada je riječ o situaciji u BiH, današnji susret u BiH dolazi u vrlo važnom trenutku za BiH i Zapadni Balkan. Upoznala sam ministra o našem viđenju situacije te naglasila da su građani sve više uplašeni, posebno nakon usvojenih zaključaka NSRS-a. Realizacija zaključaka može ugroziti mir i stabilnost naše zemlje i regije i sav progres koji smo napravili posljednjih 26 godina. Moj stav je da se sva pitanja moraju rješavati u institucijama države, a ne jednostranim najavama i potezima”, ističe Turković.

Kada je riječ o statusu OHR-a, Turković je naglasila kako je Ured visokog predstavnika uključen u Dejtonski sporazum.

“Razgovarali smo i o statusu OHR-a, čije je prisustvo utvrđeno Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma. Ruska strana se zalaže za zatvaranje OHR-a kako bi BiH mogla preuzeti sve državne obaveze. S druge strane, imamo mišljenje da je prisustvo OHR-a neophodno sve dok BiH ne postane funkcionalna. Sigurna sam da će se naći rješenje koje će zadovoljiti oba viđenja. Rusija čvrsto stoji na stanovištima Dejtona i uvažavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH”, naglasila je ministrica.

Na kraju, Turković se zahvalila Lavrovu na organizaciji sastanka te je naglasila kako se samo na istini i pravdi može graditi dublje povjerenje u Bosni i Hercegovini.

“Smatram današnje razgovore krupnim doprinosom za poboljšanje odnosa naših dviju zemalja. Zahvalni smo Lavrovu na njegovom vizionarstvu, razumijevanju situacije i ogromnom znanju. Ruska Federacija je sretna zemlja s ovakvim ministrom vanjskih poslova”, zaključila je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

(Klix.ba)

 

 

 

Više u VIJESTI

To Top