Connect with us

 

Načelnik Štaba Oružanih snaga BiH, generalpukovnik Senad Mašović: Ovo je početak modernizacije Oružanih snaga

FOTO: AVAZ

BiH

Načelnik Štaba Oružanih snaga BiH, generalpukovnik Senad Mašović: Ovo je početak modernizacije Oružanih snaga

Oružane snage će imati kapacitet da konstantno budu na raspolaganju svojoj državi, rekao je Mašović nakon današnje isporuke četiri helikoptera “Bell Huey II.

Današnja isporuka helikoptera “Bell Huey II”, finansirana iz podršku Vlade SAD-a, značajno će unaprijediti kapacitete i sposobnosti Oružanih snaga BiH, posebno u segmentu zračnih snaga, izjavio je za “Avaz” načelnik Štaba Oružanih snaga BiH, generalpukovnik Senad Mašović.

Radi se o multifunkcionalnim letjelicama koje će primarno biti korištene za vojne aktivnosti.

– Ali mogu biti korištene za podršku civilnim strukturama kad je u pitanju spašavanje ljudskih života i dobara i gašenje požara. Oružane snage će imati kapacitet da konstantno budu na raspolaganju svojoj državi – dodaje Mašović

On ističe da je obuka pilota već okončana, a slijedi period intenzivne doobuke letačkog osoblja.

– Ovo jeste najznačajniji iskorak u procesu modernizacije OS BIH, ali predstavlja samo početak tog procesa, kroz podršku Vlade SAD, ali i naših drugih partnera. U vrlo bliskoj budućnosti očekujemo isporuku i drugih sredstava. Kroz program podrške SAD mi smo se opredijelili i za nastavak nabavke helikoptera, tako da očekujemo otpočinjanje procesa isporuke i drugih helikoptera Oružanih snaga BiH – ističe generalpukovnik Senad Mašović.

 

Continue Reading
Možda će vas zanimati...

Više u BiH

To Top