Connect with us

 

Rusmir Cviko novi tehnički direktor reprezentacije BiH?

Foto: FS BiH

SPORT

Rusmir Cviko novi tehnički direktor reprezentacije BiH?

Kako saznajemo iz pouzdanih izvora bliskih Fudbalskog savezu BiH, novi tehnički direktor reprezentacije Bosne i Hercegovine trebao bi biti Rusmir Cviko.

Cviko je bio prvi trener A reprezentacije BiH u prošlom sazivu i stoga ima odličan uvid u trenutno stanje našeg tima i naših selekcija.

Iskustvo i uspjesi u rada počevši od Belgije, naše mlade selekcije BiH, najboljeg kluba na ovim prostorima FK Željezničar kao i rad u Kini svakako će biti od velikog značaja za postavljanje nove vizije, filozofije i strategije razvoja posrnulog bh. fudbala koja se od Cvike očekuje.

  • Rezultati koje imamo trenutno u fudbalu na svim nivoima na našu žalost nisu dobri, niti njima možemo biti zadovoljni.
  • Mislim da je potrebna potpuna revizija svih naših selekcija, počev od najmlađe U15 do A tima. Također je veoma važno da se počne raditi sa mlađim uzrastima od U11, U13 kroz različite oblike kampova, kako bi se strateški pripremili za ozbiljnije trenažne procese koje mlade igrače očekuje u njihovom budućem razvoju. Biće ovo ozbiljan proces koji zahtjeva vrijeme i strpljenje, naravno da sve treba da organizujemo na najvišem nivou, od osnovne edukacije do rješavanja zahtjevnih taktičkih situacija sa kojima će se suočavati naši mladi igrači ali  i igrači A tima. Poseban akcenat treba staviti na selekcije U19 i U21, koje su veoma važne i prelazni su dio iz omladinskog pogona u A tim. Ima još stvari o kojima sada ne bih, ali na koje treba obratiti pažnju, kaže Cviko.

Nema sumnje da će Rusmir Cviko mnogo doprinijeti s obzirom na znanje i iskustvo koje ima. Bio je najmlađi trener sa Uefa Pro licencom na našim prostorima, posjeduje fakultetsku diplomu iz smjera  menadžment i marketing sa Univeriteta u Sarajevu, govori engleski, njemački, francuski i naš jezik. Ima odlične konekcije sa svim vodećim klubovima u okruženju i Evropi. Problem može predstavljati samo dužina ugovora. Savez bi želio trajno rješenje i duži vremenski period. Sa druge strane Cviko bi želio kraći ugovor, a kako saznajemo  ima zanimljivih ponuda iz Dubaija, te naših najboljih klubova.

 

Više u SPORT

To Top